Депутат от управляващата партия обяви, че на 8 май Армения ще има избран премиер

Никол Пашинян

На 8 май Армения ще има избран нов премиер, каза в четвъртък председателят на парламентарната група на управляващата Републиканска партия Вахрам Багдасарян, цитиран от Ройтерс.

След среща с опозиционния лидер Никол Пашинян, който от седмици оглавява антиправителствени протести в страната, Багдасарян декларира пред агенцията, че неговата партия няма да издига свой кандидат за премиер. "Ние ще подкрепим кандидата, издигнат от една трета от депутатите в парламента, бил той Пашинян или някой друг, и на 8 май парламентът планира да избере следващия премиер на Армения", каза той.

За 8 май е предвидено заседание на парламента в Ереван, на което ще бъде направен втори опит за избирането на министър-председател на мястото на подалия оставка заради масови улични протести Серж Саркисян. На първото гласуване на 1 май единственият кандидат Пашинян не можа да събере достатъчно гласове, за да бъде избран, припомня агенцията.

В подписката за издигането на Пашинян за премиер вече са събрани необходимите 35 подписа, което е една трета от членовете на 105-местния парламент, съобщи междувременно опозиционният депутат Арарат Мирзоян, цитиран от ТАСС.

 

Самият Пашинян заяви, че напрежението в страната няма да спадне, докато не бъдат произведени предсрочни парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят