Депутат прикани КС да побърза с решение за натрупаните отпуски

Конституционният съд трябва да побърза с решението си дали изчистването на старите отпуски до края на 2011 г. е легитимно. Това посочи в неделя пред БНР бившият конституционен съдия и настоящ депутат от БСП Любен Корнезов. Според него забавянето на решението ще създаде проблеми на администрацията.

Чистенето на старите отпуски беше една от антикризисните мерки на правителството. След като беше приета, в началото на август депутати от левицата оспориха текстовете, сред които и този, че ако до края на годината не изчистим тазгодишните си отпуски, ще ги загубим. Два месеца преди края на годината Конституционният съд още не е казал дали приетите текстове са противоконституционни.

Бившият конституционен съдия Любен Корнезов каза, че така хората няма да имат време да изчистят отпуските си.

"С това забавяне в края на краищата се създават проблеми на администрацията, а и на гражданите. Не може да се изчистят отпуските, създава се хаос в администрацията и не само в администрацията. Затова Конституционният съд трябва да се произнесе, надявам се, до десетина дни. Трябва да знаят хората, иначе ще изгорят, обясни Корнезов.

Заради бавенето на решението на Конституционния съд някои от администрациите имат вече създадени графици за изчистване на отпуските от тази година.

"Конституционният съд ще отмени закона в тази му част относно отпуските и гражданите ще имат възможност да ползват отпуските си, които са се натрупали с годините. Не може да се отнема едно право и даже без право и на обезщетение, което е противоконституционно, всъщност противоречи и на европейската харта по правата на човека", каза депутатът.

Споделяне

Още от България