Небивалици по време на второто четене на спешните законови промени

Депутат се усети, че ДАНС е оставена без правомощия да бори наркотрафика

Нов текст пази мястото на магистрати в съдебната система, ако оглавят агенцията

Депутат се усети, че ДАНС е оставена без правомощия да бори наркотрафика

Абсурдни недоглеждания и откровени неясноти белязаха заседанието на временната правна комисия в парламента, която в сряда претупа на второ четене спешно подготвените законови промени за преместването на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от МВР в ДАНС.

 

След като депутатите вече бяха приели текстовете, уреждащи всички оперативни, разузнавателни и разследващи правомощия на спецагенцията, Младен Червеняков (БСП) се усети, че от проекта мистериозно е отпаднала точката, която възлага на агентите функции по противодействието на производството, разпространението и трафика на дрога.

 

Макар че грешката може да бъде коригирана на второ четене в пленарната зала, ситуацията е особено абсурдна, тъй като с новия закон на практика се закрива ГДБОП, която до този момент се занимаваше и с тази дейност.

 

В крайна сметка се оказа, че гафът е допуснат при механично пренасяне на текст от становище на специалисти от ДАНС в законопроекта. Така се стигна до предложението на председателя на комисията Христо Бисеров от ДПС, колегите му да прегласуват документа в първоначалния му вариант.

 

Полемики предизвика и удължаването на мандата на председателя на агенцията, който според предложението се увеличава от 5 на 6 години. Активност отново бе проявена от Червеняков, който попита с какви мотиви се прави тази промяна. Към него се присъедини и Янаки Стоилов (БСП). Бисеров, който е един от вносителите заедно със Сергей Станишев, Михаил Миков и Лютви Местан, обясни единствено, че така мандатът не съвпадал с този на зам.-председателите.

 

В края на обсъждането на темата шефът на комисията предложи да бъде приет старият вариант, но тогава вече бе гласувано и новото предложение и така и не стана ясно какво всъщност решиха депутатите.

 

Стана ясно още, че между първо и второ четене се е появил нов текст, който създава възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му службата да се брои за юридически. Привилегия, от която досега се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите избрани за депутати, министри и зам.-министри.

 

Безспорно най-запознатият с тази практика е медийният магнат и народен представител от ДПС Делян Пеевски, който от 2005 г. е следовател, но е работил като такъв само няколко месеца, тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

 

Интересното в случая е, че приетите на второ четене от правната комисия промени в Закона за ДАНС на практика позволяват Пеевски да бъде номиниран за ръководител на агенцията, тъй като бяха изменени изискванията за този пост. Досега шефът ѝ трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж. Точно, колкото има и Пеевски като следовател.

 

В края на заседанието Младен Червеняков предложи в проекта да бъдат вкарани няколко текста, уреждащи конкретни правомощия на президента, каквито до момента нямаше – да може да получава годишния доклад на ДАНС предварително, да възлага задачи и да изисква становище от председателя ѝ по линия на опазването на националната сигурност.

 

Христо Бисеров обаче се противопостави и в крайна сметка бе прието само предложението държавният глава да може да изисква становище от шефа на ДАНС по въпроси, засягащи външната политика и сигурността на страната.

 

Случайно или не обсъждането на евентуални допълнителни правомощия на президента по линия на дейността на ДАНС стана факт, след като по-рано през деня държавният глава Росен Плевнелиев лаконично отбеляза: "Очаквам и ще се радвам на допълнителни дебати по темата ГДБОП – къде е правилното място. Подкрепям реформите, скоростта, с която те се извършват, ясната отговорност дори и политическа, но искам да бъдат и добре обяснени".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?