Депутатът Буруджиева: Сред протестиращите има представители на “сенчестия и престъпен свят”

Докато продължава обявената целодневна блокада на Народното събрание (НС) с искане за оставка на кабинета "Орешарски", депутати от БСП заявиха в четвъртък, че чуват какво казват протестиращите отвън, но няма да се поддадат на натиска им.

“Днес е ден за чистите и святите в политиката, ден на рождението на Апостола. И затова искам да се обърна към всички протестиращи да си дават сметка за това как да бъдат използвани. Част от лицата навън нито са симпатични, нито са интелигентни”. Такъв извод направи народният представител от БСП Татяна Буруджиева, която наскоро блесна с прозрението си, че посланиците на Германия и Франция е трябвало да бъдат изгонени заради подкрепата им към протестите и критиките към управляващите.

В стила на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който съзираше "престъпни елементи" във всяка антиправителствена проява, позиция или събитие, новоизбраният депутат Буруджиева заяви, че на протестите има представители на “сенчестия и престъпен свят”.

"В момента се заплащат автобуси, за да се придвижват хора от провинцията, най-вече от места, където кметовете са от ГЕРБ, за да се окупира парламентът", каза тя, но не уточни за кои населени места става дума.

"Лично аз съм за диалога, но не приемам диалог със сирена. Питам всеки, който я надува в момента, дава ли си сметка, че ако утре стане нещо и тази сирена завие и никой не излезне, защото си мисли, че това са поредните протестиращи, какво би могло да се случи в България", запита Буруджиева.

Според нея протестиращите искат оставка, а всъщност не си дават сметка, че ако няма правителство, институциите няма да работят и няма да може да се реализират никакви промени.

"Ние сме доказали през последния месец, че имаме добра чуваемост към протестиращите", заяви друг червен депутат – Антон Кутев. Не стана ясно на какво почива твърдението му.

Той застъпи добре познатата си теза, че всеки има право да протестира, но на изборите преди два месеца за БСП са гласували 1 млн. души.

По думите му той и колегите му се срещат постоянно с тези хора и припомни, че има събрани 200 000 подписа в подкрепа на правителството.

"Ние нямаме право да предадем гласовете на тези, които са ни подкрепили", категоричен бе Кутев.

"Няма как да се случи, така че една група от няколко хиляди да промени резултата от изборите", заяви той и допълни, че най-вероятно резултатът от нов вот "за добро или лошо" ще бъде много подобен на сегашния състав на НС.

В края на импровизирания брифинг двамата депутати окончателно си изпуснаха нервите, когато журналистът Сашо Диков им държа няколко минутна реч за поредицата гафове на правителството. Кутев отказа да отговаря на въпроси, а Буруджиева и Диков се надвикваха на високи децибели точно пред кабинета на председателя на парламента Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?