Депутатът Дъбов защити оттегления зам.-вътрешен министър, защото нямал нищо общо със СИК

Незабавно уволненият за връзки със СИК заместник-вътрешен министър Иван Иванов е станал жертва на спекулация и лично отношение, обяви в петък депутатът от БСП Димитър Дъбов, който е председател и на парламентарната комисия за контрол върху спецслужбите и подслушването. Дъбов призна, че именно той е предложил Иванов за зам.-министър в МВР, защото е бил проучен и е имал "отлични" качества.

"Правено е проучване по линия на ДАНС - "отлично". Правено е проучване по линия на МВР - "отлично". Кой в България прави проучванията и кой решава някой дали е добър или лош, след като по линия на специалните служби информацията е отлична? В един сайт някой написа анонимно нещо и му разказаха играта на този млад човек, завършил с отличие английска гимназия, завършил право, докторант и му скриха топката", възмути се Димитър Дъбов.

Той уточни, че неговият кандидат не е имал няма нищо общо със СИК, въпреки очевидните факти. После припомни, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също е имал връзки със СИК.

"Между казармата и приемането му за студент (Иван Иванов) в продължение на 4 или 5 месеца, явявайки се на конкурс, е бил управител на застрахователното дружество, чиято собственост е СИК, в местния клон. Били са двама души служители. След приемането му, след 4 месеца, той напуска тази работа. Може ли да кажете, че един наемен работник е свързан с групировката СИК? Съсобственикът на СИК Бойко Борисов беше 4 години главен секретар (на МВР) и още 4 години министър-председател и никой не го повдига този въпрос. Този въпрос е несправедливо решен! Подозирам, че има дори и лично отношение", каза Дъбов.

С това изказване Дъбов влезе в остро противоречие с позицията на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обясни, че обвързаността на Иван Иванов със СИК прави "абсолютно неприемливо"оставането му в системата на МВР. Йовчев призна, че шуменецът не е негов избор и е "политически назначение".

Иван Иванов беше уволнен само два часа, след като бе назначен, защото след проверка в правните регистри лъсна факта, че той е бил управител на клона СИК в Шумен през 1995 година. Преди да бъде назначен за зам.-министър в МВР Иванов влезе в парламента от шуменската листа на Коалиция за България. Той е шеф на местната организация на БСП и смятан за приближен до Сергей Станишев. Лидерът на БСП ходи в Шумен и на сватба на брата на Иванов миналата година.

Премиерът Пламен Орешарски коментира, че Иванов е отстранен бързо, защото е заемал "неподходящи длъжности" в миналото. Още в сряда той обясни, че в архивите на МВР е нямало информация, че е бил сикаджия. Подобна информация явно не е излязла и от архивите на ДАНС, ако се съди по думите на Димитър Дъбов от петък.

Информация за принадлежността на Иван Иванов към СИК бе публикувана първо от "Капитал", а достъп до правните регистри има всеки, който си плати.

Конфузът със СИК стана поредния кадрови гаф на управляващите, който натежа много, защото се случи часове, след като БСП и ДПС признаха, че са сгрешили с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и отмениха назначението му.

Споделяне

Още по темата

Още от България