Депутатът Димчо Михалевски почина след тежка пневмония

Димчо Михалевски, сн. БГНЕС

Депутатът от БСП Димчо Михалевски е починал в Истанбул на 48-годишна възраст след тежки усложнения от бронхопневмония. Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание и ставане на крака от народните представители, а малко след това заседанието на парламента беше прекратено.

Тъжната вест за кончината на депутата от Бургас съобщи колегата му Антон Кутев, който помоли за 15-минутна почивка в рамките на извънредното заседание на парламента.

"Продължаваме заседанието по тежък и нетрадиционен начин. Напусна ни Димчо Михалевски ..... Отиде си млад човек, който всички народни представители познаваха с добро. Познаваха го със силата му да отстоява политическите си идеи, да влиза подготвен в политически битки, да ги печели и да се отдава на обществото, на България. Любящ баща, човек, вярващ в бъдещето на България", каза председателят на парламента Михаил Миков.

След съобщаването на трагичната новина от ГЕРБ изказаха съболезнования към семейството на Михалевски: "Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на нашия уважаван колега Димчо Михалевски. С неговата кончина българският парламентаризъм загуби един достоен политик. Той винаги отстояваше позициите си аргументирано, експертно и всеотдайно. Колегата Михалевски ще остане в историята на българското Народно събрание като изключително отговорен и последователен в своите идеи и каузи".

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Той беше зам.-министър на регионалното развитие от 2005 до 2009 г. След това стана депутат в предишното и сегашното Народно събрание от "Коалиция за България". В настоящия парламент беше председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Въпреки несъгласието си по някои политики на сегашното управление, той остана верен на ръководството на БСП. Михалевски беше категорично против разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране. Въпреки това изнесе цялата тежест по промените в законодателството, за да се случи разделянето на ведомството.

Въпреки болестта си през есента на миналата година Михалевски участваше активно в работата на парламента. Заради липсата на почивка в края на декември 2013 г. Михалевски беше приет в болница в Истанбул след усложнения от пневмонията.

Споделяне

Още от България