Депутатът Фидел Беев вкаран в болницата на затвора

Депутатът Фидел Беев вкаран в болницата на затвора

Депутатът от ДПС Фидел Беев бе вкаран в Централния софийски затвор (ЦСЗ). В сряда той бе преместен от болничната стая във ВМА в лечебницата на затвора, тъй като ден по-рано съдът нареди да бъде задържан.

Искането за ареста на Беев направи прокуратурата, тъй като бившият кмет на Велинград за пореден път не се яви на делото си. Беев е обвинен, че в качеството си на кмет на Велинград е сключил договор за доставка на горива между собствената си фирма и общината. Според прокуратурата са нанесени щети за около 16 000 лева.

Делото се точи от близо три години на първа инстанция и е постоянно отлагано. На предишното заседание например отсъстваше адвокатът на Беев – Пламен Ялнъзов. На вчерашното заседание пък се оказа, че подсъдимият е на лечение. Зам.-градският прокурор Роман Василев обаче заяви, че експертите, които трябвало да установят здравословното му състояние, не са го открили, и поиска задържането му, а съдът го одобри.

Преди Беев да "попадне на хора", шефът на ВМА ген. Стоян Тонев заяви, че той е постъпил преди три дни в болницата в отделението за интензивна терапия с диагноза "нестабилна стенокардия".

От началото на промените преди 20 години Беев е третият народен представител, който влиза в ареста. През 1992 г. по искане на главния прокурор Иван Татарчев е арестуван депутатът Андрей Луканов, на когото преди това е свален имунитетът. Той е обвинен за присвояване на средства в особено големи размери. Заради няколкомесечния престой зад решетките Луканов осъди България в съда в Страсбург.

През 1999 г. в ареста влиза Цветелин Кънчев, който впоследствие бе осъден за побой и изнудване. Искането за свалянето на имунитета на Кънчев е направено от главния прокурор Никола Филчев. Лидерът на "Евророма"  не излежава докрай шестгодишната си присъда, защото през 2003 г. е помилван от вицепрезидента   Ангел Марин.   

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?