Депутатът Лъчезар Иванов уредил Любо Къдравия да стане експерт към НС

Ромският барон Любомир Илиев – Любо Къдравия е бил препоръчан за експерт към Народното събрание от депутата Лъчезар Иванов (ГЕРБ). Това съобщи председателят на  парламентарната комисия по правата на човека Йордан Бакалов от Синята коалиция.

Пропускът на експерт в НС е бил издаден към Комисията по правата на човека чрез нейния председател Йордан Бакалов от СК, но по предложение на тогавашния зам.-председател на НС депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

"Комисията ми се занимава с малцинствата и ми беше предложен от тази гледна точка, но той престоя малко време като експерт към комисията и после по мое предложение вече му беше отнет пропускът", заяви Йордан Бакалов.

Къдравия не е получавал възнаграждения за дейността си като експерт. Разполагал е с пропуска около 6-7 месеца, уточни Бакалов.

Любомир Илиев – Любо Къдравия бе обвинен заедно с Васил и Георги Горанови, че е подготвял убийствата на Христо Върбанов – Ицо Папата, Цветелин Кънчев – Дон Цеци и Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Преди около две седмици Софийският градски съд освободи от ареста без мярка за неотклонение братята Горанови, тъй като прие, че единствените уличаващи данни срещу тях се съдържат в думите на един анонимен свидетел. Къдравия обаче бе оставен зад решетките заради персоналното си обвинение, че е подбуждал грузинеца Костантин Копреашвили към убийството на Христо Върбанов. За това е свидетелствал самият  Копреашвили, както и Папата пред когото грузинецът също признал за заговора.

Споделяне

Още от България