Депутатът Мазнев ще внася в съда казуса за спрените радиатори

Депутатът от десницата Стефан Мазнев се закани да внесе във Върховния административен съд спора трябва ли хората, свалили радиаторите си, да плащат такса мощност и процент за сградната инсталация. Заканата на Мазнев дойде, след като енергийният министър обяви, че и без отменения текст от закона тези хора си остават потребители на парно, ако целият блок не се е отказал от топлото.

Именно по предложение на Стефан Мазнев, при окончателното приемане на закона за енергетиката преди два дни парламентът изненадващо отмени текст от закона, според който хората в блок с парно отопление, които са откачили радиаторите си, си остават потребители на топлинна енергия. Ден по-късно министерството на енергетиката разпространи анализ, според който и след тази законова промяна отказалите се от радиаторите си потребители ще продължат да плащат такса мощност и процент за сградната инсталация. Според юристите на министър Милко Ковачев, въпреки отпадането на текста, тези хора запазват статута си на потребители на парно отопление, тъй като той е уреден в общите разпоредби на закона.

Министърът на енергетиката нарушава закона, като твърди, че хората без радиатори трябва да плащат такса мощност, заяви ОДС депутатът днес. Според Стефан Мазнев, Ковачев спекулирал с понятието потребител на топлинна енергия и собственик на апартамент. Той предположи, че до 10 дни законът за енергетиката ще влезе в сила и се закани ако правителството не отмени в наредбата за приложението му цената за мощност, да я атакува пред Върховния административен съд.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?