Депутатът Огнян Стоичков вероятно ще напусне “Атака” тази седмица

Пехливанов обмисля също да се оттегли, ако продължи сътрудничеството на Сидеров с БСП

Огнян Стоичков (вляво) и Николай Пехливанов. Сн. БГНЕС

Народният представител от “Атака” и председател на образователната комисия в парламента вероятно тази седмица ще напусне парламентарната група на партията, научи Mediapool.

С оттеглянето на Стоичков на практика Волен Сидеров ще остане без парламентарна група и засега верните му девет депутати ще минат към нарастващата група на независимите.

Потърсен за коментар, соченият за предстоящ отцепник парламентарист отказа да даде ясен отговор дали ще напусне формацията. “Бих могъл да ви дам повече информация по тази тема в сряда”, лаконично обясни той.

Огнян Стоичков е един от двамата народни представители от останалата с 10 души парламентарна група на “Атака”, които отказаха да изпълнят партийната воля на ръководството си и да подпишат инициирания от БСП вот на недоверие към кабинета заради отказа от строеж на АЕЦ “Белене”. Другият депутат от групата на Сидеров, който не парафира искането за оставка на кабинета, е Николай Пехливанов.

Пред Mediapool той заяви, че на този етап няма да предприема конкретни действия по напускането на “Атака”, но вижда тревожни тенденции в поведението на партията. Пехливанов посочи “сътрудничеството с БСП”. “Ако съм искал да правя политика с БСП, щях много отдавна да го правя, просто това не е моят начин”, заяви Пехливанов.

Той обясни още, че не би останал в партия, която трайно си сътрудничи със социалистите.

Партията на Волен Сидеров влезе в парламента с 21 народни представители, но три години по-късно е на прага на съществуването си с 10 депутати.

В течение на времето до днес парламентарната група на "Атака" бе напусната от Камен Пенков, Калина Крумова, Цвета Георгиева, Стоян Иванов, Кирил Гумнеров, Валентин Николов, Огнян Пейчев, Борислав Стоянов, Огнян Тетимов, Димитър Карбов и Петър Хлебаров.

Междувременно Волен Сидеров се раздели със съпругата си Капка. Тя от своя страна заедно със сина си – евродепутатът от “Атака” Димитър Стоянов - обяви, че създава нова партия. Другият евродепутат от формацията Слави Бинев създаде гражданско движение и се разграничи от Сидеров.

Цепенето на “Атака” започна веднага след изборите през есента, когато Волен Сидеров обяви, че партията му спира да подкрепя в парламента ГЕРБ.(

Ако групата на Сидеров се доразпадне, независимите депутати в парламента ще набъбнат до 34, а парламентарните групи в Народното събрание ще останат  четири – ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?