Депутатът от БСП Христо Монов се извини за "интернет лумпените"

Бил разтревожен обаче от пристрастеността към световната мрежа

Депутатът от БСП Христо Монов се извини в петък на протестиращите за това, че ги квалифицира като "интернет лумпени". В кулоарите на парламента той изрази своето съжаление, че думите му са прозвучали по такъв начин. Преди ден говорителят на БСП Ангел Найденов, който е и военен министър, се извини от името на цялата партия на демонстрантите за изказването на колегата си Монов.

Преди ден той коментира пред Канал 3: "Технологията роди днес интернет лумпените. Те протестират за всичко. Може би ще започнат да протестират и за това, че съществуват. В други държави отнемат родителските права при участие на дете в политически митинги".

Това изказване предизвика светкавична ответна реакция в социалните мрежи, а по време на протеста в четвъртък вечер много от хората иронизираха изказването му, носейки надписи "Интернет лумпен". Учителят на годината по информатика Явор Никифоров застана сам на протест пред централата на БСП и поиска незабавна оставка на Монов. Малко по-късно беше хакнат и сайтът на БСП.

"Няма да напусна парламента. Загрижеността ми беше за нещо друго – за това, че действително има такъв културен парадокс, че най-големите достижения понякога за съжаление работят срещу хората. Визирам това, че примерно само в Китай има над 25 милиона интернет зависими, които се лекуват. Световната психиатрична организация обяви интернет зависимостта като една от най-страшните", разясни думите си Монов, който е психолог.

Той допълни, че не приема да се казва, че сега протестите са интелигентни, а през февруари не са били интелигентни.

"Мисля, че хората, които бяхме през февруари, не сме с различно IQ (коефициент за интелигентност) от тези, които сега протестират. Някои хора са доста добри артисти, влезли са в роля и играят чудесно ролята на бунтаря", коментира народният представител от Коалиция за България.

Той разясни и изказването си за отнемането на родителски права на тези, които водят децата си на протести.

"Духът на Конвенцията за правата на детето не разрешават участие на деца в политически акции. Уважавам свещеното право на всеки един родител как да възпитава детето си. Не бих завел децата си там, където понякога не се проявяват добри нрави. Най-важното е човек да има право на избор”, каза Монов.

Той оглавява парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Преди това името му беше спрягано като евентуален зам.-министър на образованието или за шеф на Агенция за закрила на детето. През месец май Комисията по досиетата обяви, че Монов е работил за Държавна сигурност с агентурния псевдоним "Гогов".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?