Депутатът от БСП Ирина Бокова назначена за посланик в Париж

Президентът Първанов назначи депутата от БСП Ирина Бокова за посланик във Франция. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава в понеделник, в суматохата около тържественото подписване на договора за членство на България в ЕС.

Със същия указ, с който назначава бившата си съпартийка, президентът освобождава от длъжност досегашния посланик в Париж Марин Райков, изпратен там от кабинета на ОДС.

Ирина Бокова е вторият изтъкнат кадър на левицата след бившият зам. министър на земеделието Меглена Плугчиева, която заема посланически пост в ключова европейска държава по време на мандата на НДСВ. Преди две години правителството даде съгласие и за изпращането на бившия председател на парламента Благовест Сендов в Япония.

Както е известно, проблемът с посланическите назначения е един от най-оспорваните между президента Георги Първанов и външният министър Соломон Паси. Затова и голяма част от назначенията бяха забавени, като в крайна сметка компромисът в баланса между номинациите на “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2 е постигнат в лични разговори между президента и премиера. Очаква се до приключването на мандата на кабинета да бъде обявен целият пакет от назначения, в който е отредено място и за четирима президентски съветници.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?