Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев напуска сам парламента

Народният избраник разпродава и имотите си, сред които и врачанската резиденция на Тато

Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев напуска сам парламента

Народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията във Враца Николай Коцев обяви в понеделник, че напуска парламента по собствено желание. Часове по-късно от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че групата и лично Бойко Борисов и Цветан Цветанов са приели молбата на депутата.

Пред Дарик радио Коцев, обясни мотивите си да напусне Народното събрание.

"След като си направих анализ на работата досега, установих, че човек не може да носи две дини под една мишница. Исках да поема отговорност за загубата на изборите и да напусна и парламента, и ръководния пост на партията тук (във Враца – бел. ред.). Нося обаче отговорност пред хората, които са били зад мен през тези 7 години. Смятам, че ще бъда най-полезен тук", каза той.

Коцев каза още, че за желанието си е разговарял с Красимир Велчев, Цветан Цветанов и Бойко Борисов и добави, че след загубата на изборите във Враца премиерът не му поискал обяснение като областен координатор, защото бил наясно, че "изборите тук са били икономически, а не политически".

Според подредбата на листата на ГЕРБ следващият по ред е банкерът от Оряхово Мирослав Маринов.

Николай Коцев е сред депутатите от управляващата партия, които не се изявяват от парламентарната трибуна. Той стана популярен за кратко миналата година с простичкото обяснение, че не може да остане равнодушен към молбите на бизнеса и когато може, вкарва желанията му в законодателния орган. Депутатът не скри, че винаги е съжалявал, че няма висше образование, а е обикновен фотограф, което при нужда му било напомняно. Той обаче никога нямало да си купи диплома за висше, защото имал морал.

Коцев привлече вниманието и с изявлението си, че "преди 500 години сме се освободили от турско робство".

Той обаче не даде убедителни обяснения за доста високия стандарт на живот, който поддържа. Коцев е собственик от 2003 г. на бившата резиденция на Тодор Живков "Турканица" край Враца, която купил много изгодно и издигнал от руините. В резиденцията той развъжда коне и елитни кучета и фазани.

Буквално преди месец Коцев е станал собственик и на привлекателен имот във Враца, бивша собственост на Гражданска защита. Имотът е бил обявен от Министерския съвет за замяна с подобен в другия край на града.

Новият имот е в непосредствена близост до резиденцията.

Дни преди да обяви оттеглянето си от парламента обаче, Коцев даде за продан резиденцията, съобщиха врачански медии.

За сградата от 4 000 квадратни метра плюс 15 декара земя той иска 980 хиляди евро. Според обявата сградата ставала за санаториум или хотел.

Врачанските медии отбелязват, че натиск върху Коцев да се оттегли от парламента и да продаде имотите си са упражнили местни влиятелни членове на ГЕРБ. Причината е отслабналото влияние на партията в региона и страхът да не избухнат корупционни скандали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?