Депутатът Танчев не смята, че роднинството му с кандидат за главен прокурор ще повлияе на конкурса

Кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов. Сн. БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев не смята, че кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов, който му е първи братовчед, може да се възползва по какъвто и да е начин от това обстоятелство в надпреварата за шефския пост.

 

"Няма никакъв проблем в това, че Борислав Сарафов е мой първи братовчед. Във фамилията ни има много юристи. Не мисля, че нашата родствена връзка е от значение за казуса", заяви в сряда пред Mediapool народният представител Светлин Танчев. "Нямам никакво съмнение в неговите безспорни професионални качества", допълни той.

 

Борислав Сарафов даде да се разбере, че е на същото мнение като братовчед си.

 

"С народния представител Светлин Танчев сме първи братовчеди, но това не е срамно и позорящо за мен. Роднинската ми връзка с него по никакъв начин не влияе и не би могла да повлияе при вземането на решение от страна на членовете на Висшия съдебен съвет във връзка с процедурата за избор на главен прокурор", заяви пред Mediapool прокурорът.

Той напомни, че многократно е заявявал, че не участва в "задкулисни игри и договорки“, а в кампанията ще разчита само на идеите си за реформа и развитие на прокуратурата.

 

Братът на Танчев пък е женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова, по чието време като правосъден министър и председателстващ Висшия съдебен съвет (ВСС) без право на глас става най-големият скок в кариерата на Сарафов. Съветът избра прокурора за ръководител на Апелативната спецпрокуратура.

 

Без никакви съмнения за професионалните качества на Сарафов очевидно са и членовете на ВСС, които издигнаха кандидатурата му за главен прокурор. Сред подписалите номинацията са председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, смятан за близък до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и бившата колежка на първия му братовчед Танчев – бившият депутат от ГЕРБ Юлияна Колева.

 

Танчев заяви пред Mediapool, че не смята, че кандидатурата на братовчед му е "по-приближена" до ГЕРБ в сравнение с останалите двама номинирани – председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Галина Тонева.

 

В края на 2009 година депутатът Танчев първоначално отричаше да има нещо общо и с лобистката поправка "Мери Джейн", около която всъщност нашумя името му.

 

Скандалът избухна, когато при второто четене на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите в пленарна зала, настоящият шеф на здравната каса и бивш депутат от ГЕРБ Пламен Цеков изчете лобистки текст, който обаче не е одобрен от самата здравна комисия. Загадъчният текст, който позволи реклама с изображения на наркотични вещества незнайно как попадна в пленарна зала, след като такъв изобщо не е обсъждан в ресорната комисия.

 

След това се заплете странен сюжет - в Държавен вестник първо бе публикуван текстът, одобрен от здравната комисия, но не и гласуван от парламента. По-късно Светлин Танчев отива с листче в ръка, за да поправи "грешката" и така е обнародвана лобистката поправка.

 

За случилото се тогава алармира президентът Георги Първанов, след което се разрази скандал, довел до прегласуване клаузата и връщане първоначалния текст. По искане на БСП бе съставена временна комисия, която да изясни обстоятелствата по случая.

 

В продължение на почти 4 месеца обаче не се разбра дали някой от ръководството на ГЕРБ или на парламента е знаел и е разрешил поправката.

 

Председателят на НС Цецка Цачева няколко пъти заяви, че няма нищо общо и че държи нещата "да бъдат изчистени докрай“. Скандалът доведе само до отстраняване от председателските места в комисиите в НС на Цеков и Танчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?