Депутатът Томов сам се отказва от имунитета си

Депутатът Томов сам се отказва от имунитета си

Депутатът от левицата и лидер на партия “Рома” Тома Томов заяви в четвъртък пред Mediapool, че доброволно ще се откаже от имунитета си, поискан от главният прокурор Борис Велчев във връзка със започналата проверка за корупция по времето, докато Томов е бил прокурор на Оряхово.

Томов уточни, че не желае да създава проблем и оставя на съда да реши дали да основателни съмненията срещу него. Преди ден, когато в парламента бе внесено писменото искане за имунитета му, Томов каза, че първо ще иска среща с главния прокурор, но сега казва, че се отказал от такава.

Разследването срещу Томов е част от това срещу оряховския зам.-районен прокурор Димитър Нинов, арестуван във вторник за престъпления по служба и корупция. Тези престъпления са започнали още преди десет години с укриването или бавенето на огромен брой дела.

В дома на Нинов бяха открити много следствени дела, 22 хиляди евро и 8 хиляди лева.

Тома Томов също ще бъде разследван за деяния с престъпен характер в качеството му на прокурор на Оряхово. Арестуваният за подкуп Димитър Нинов е бил негов заместник до 2000 г., но Томов коментира, че няма причини да се съмнява в дейността му.

Прокуратурата ще разследва Томов и Нинов за извършени от тях престъпления както поотделно, така и в съучастие.

По думите на главния прокурор, двамата са оказвали корупционен натиск по дела, свързани с митническия режим, и са укривали други дела, които Велчев не пожела да конкретизира. През Оряхово минава голяма част от трафика на петрол и петролни продукти.

Междувременно депутатът от ДСБ и шеф на Националната служба за сигурност (НСС) до 2001г. Атанас Атанасов обяви, че е дал материалите, по които сега се повдига обвинение Нинов и Томов,  още през 1999 г. на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Атанасов допълни, че “активността на прокуратурата сега е похвална”, но попита къде е била преписката през тези 8 години. Според него трябва да бъде публично оповестено има ли опит за възпрепятстване на търсене на наказателна отговорност от висш магистрат от прокуратурата и се посочи кой е той.

“Ако има такъв опит, това е престъпление по Наказателния кодекс. Трябва да се оповести кой магистрат го е направил и да стане ясно има ли виновно длъжностно лице”, посочи Атанасов.

Преди ден главният прокурор Борис Велчев даде да се разбере, че по разработката срещу Нинов е участвала НСС.

Преди ден Тома Томов коментира, че не се притеснява за себе си, защото бил награждаван от прокуратурата за ефективна борба срещу корупцията и организираната престъпност.

Ако не се откаже писмено сам от депутатския си имунитет, парламентът трябва да създаде комисия, която да провери има ли основания за прокурорското искане и впоследствие с гласуване в зала да се реши да падне ли имунитета на Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?