Депутатът Явор Хайтов към съдия: Ние на вас обяснение ли ви дължим как избираме членовете на ВСС?

Депутатът Явор Хайтов към съдия: Ние на вас обяснение ли ви дължим как избираме членовете на ВСС?

“Ние (депутатите-б.р.) на вас (съдиите във ВСС– б.р.) обяснение ли ви дължим как избираме членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота? Мен са ме избрали 15 000 граждани…“ Това заяви депутатът от Български демократичен център (БДЦ) Явор Хайтов на члена на Висшия съдебен съвет от съдийската квота  Калин Калпакчиев в сряда по време на дебата в правна комисия за промените в Закона за съдебната власт.

Спорът се разрази около предложението за даване на поредните привилегии за членовете компрометирания Висш съдебен съвет (ВСС). БСП, ДПС, БДЦ и Патриотичният фронт поискаха членовете на ВСС да се връщат в съдебната система едно ниво по-високо от това, от което са дошли. Примерно, ако са били апелативни съдии, да се върнат в системата на върховно ниво.

Предложението бе отхвърлено, но трудно. “За“ него гласуваха 8 депутати, двама от Реформаторския блок бяха “против“, а 8 от ГЕРБ и АБВ се “въздържаха“. Въпросът има възможност да бъде пререшен в пленарна зала заради огромната подкрепа, която събраха кариерните бонуси.

Депутатите, които подкрепяха предложението, постоянно се аргументираха с факта, че членовете на ВСС се избират от техните колеги и им се дължи съответната привилегия. Калпакчиев напомни, че половината от изборните членове в съвета всъщност се избират от парламента по “неясно какви критерии“.

Той каза на депутатите, че голяма част от неговите колеги в съда не подкрепят въвеждането на подобен бонус, защото той е “корумпиращ“. Така избраните в ръководния орган на съдебната власт без конкурс ще бъдат повишавани, докато техните колеги, които правораздават ще бъдат ощетени, обясни той.

Калин Калпакчиев иска да се върне в системата като съдия в Софийския апелативен съд, какъвто бе преди да стане член на ВСС. Той е член и на Съюза на съдиите в България. След неговите забелжки Хайтов му се сопна с въпроса, от който се разбра, че депутатите не дължат обяснение на съдиите кого и как вкарват във органа, който ръководи магистратурата.

“На всички дължите обяснение. Не само на съдиите“, отговори му Калпакчиев.

Това не бе единственото смущаващо изказване. Емил Димитров – Ревизоро (ПФ) много активно защитаваше бонусите за членовете на ВСС. Той разказа как пет години кадровиците на Темида се откъсвали от правораздаването, нямало кой да ги атестира, за да участват в конкурс за повишаване и те заслушавали бонуса. Малко по-късно Соня Найденова от ВСС му обясни, че членовете на ВСС всъщност си имат атестации и нищо не им пречи да участват в конкурсите за повишаване.

Чавдар Николов (БСП) ожали членовете на ВСС, че били роби на съдебната система, поемали огромна отговорност и едва ли не нищо не получавали насреща. Само преди месец и половина парламентът им вдигна заплатите до над 5000 лева.

Четин Казак (ДПС) обяви, че не може да разбере аргументите срещу кариерните бонуси. Той каза, че всички съдии, които били срещу бонусите, проявявали “колективна злоба и завист“ срещу хората във ВСС. “Дали в угода на тази завист съдията, станал член на ВСС, трябва да бъде санкциониран за това и да бъде върнат там, откъдето е дошъл или да се отчита за това, което е направил пет години?“, попита Казак.

Правосъдният министър Екатерина Захариева отговори, че никой не гледа на членовете на ВСС като на роби, защото решението да влязат в съвета е лично.

“Никой не ги кара насила. Не може с приключване на мандата някой автоматично да получават награда. Ако беше наказание да си член на ВСС, нямаше да е такава битка за член на съвета“, каза тя и се ядоса, че депутатите отделят повече внимание за привилегиите и парите на членовете на ВСС, отколкото на предложенията за същинска реформа.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обясни, че ако бонусите бъдат въведени, то някои членовете на ВСС “ще минат и през огън“ в защита интересите на тези, които са ги вкарали в съвета.

Петър Славов (РБ) каза на свой ред, че на ВСС не трябва да се гледа като привилегия, отива магистрат като богопомазан, а след това се връща като административен ръководител. Той призова да не се заобикаля конкурсното начало. Депутатите от ГЕРБ нито веднъж не взеха думата по време на дебата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?