Депутати дадоха зелена светлина на НЗОК да не плаща нови лекарства и дейности

Мораториумът се смекчава леко за генерици и отделения в райони с дефицит

Депутати дадоха зелена светлина на НЗОК да не плаща нови лекарства и дейности

Иновативни лекарства и нови медицински дейности няма да бъдат плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през следващата година, решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия в четвъртък при второто четене на Закона за бюджета на здравно-осигурителния фонд. Така спорната забрана, която беше посрещната с неодобрение от болници, пациентски организации и опозицията в парламента, е само на крачка от окончателното ѝ приемане в зала.

Предложението за мораториума дойде от финансовото министерство и лично от зам.-министъра на финансите и доскорошен председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, който в последствие стана министър на здравеопазването. То претърпя малки корекции по предложение на депутати от ГЕРБ, така че все пак НЗОК да сключва договори с нови отделения на места, където такива медицински дейности не се извършват. Така ако в даден град отвори врати отделение по инвазивна кардиология и до момента такава дейност не се извършва, то ще бъде финансирано. Но ако в град като София или Пловдив бъде отворена поредната ортопедия, тя няма да получи договор и финансиране от НЗОК.

Също по предложение на ГЕРБ изрично беше записано, че мораториумът няма да важи за генерични медикаменти, макар че от самото начало той е насочен към иновативните лекарства с нови молекули.

Предложението мораториумът да отпадне за генериците според председателя на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) ще даде възможност за по-ефективното изразходване на средствата, а оттам и по-добър достъп до лекарства.

Мораториумът за иновативните лекарства обаче се запазва, което ще направи недостъпни през следващата година за български пациенти около 17 нови терапии. Сред тях са медикаменти за онкологични и онкохематологични заболявания, ревматоиден артрит и др. като шест от тях са препоръчани за заплащане от здравната каса след като са преминали оценка на здравните технологии. Отделно от това за иновативните терапии компаниите са договорили отстъпки от цената с НЗОК, което е условие, за да могат да бъдат финансирани от здравния фонд.

Икономиите от мораториума за плащане на иновативни лекарства се очаква да са около 25 млн. лева за следващата година.

Забраната за финансиране на нови медикаменти и медицински дейности беше мотивирана от Ананиев в качеството му на шеф на надзора на касата при първото четене на бюджета с това, че по този начин увеличението от 400 млн. лева няма да бъде “изядено“ от нови лекарства и дейности, а ще бъде инвестирано в настоящия пакет медицински дейности, като парите отидат за увеличение на цените на някои силно подценени клинични пътеки.

Освен това бюджетната комисия прие и друго предложение на депутати от управляващото мнозинство - за увеличаване на парите в извънболничната помощ с 27 млн. лева за сметка на по-малък резерв за непредвидени и неотложни разходи.

Със 7 млн. лв. повече ще са средствата за първичната извънболнична помощ за 2018 г., със 7 млн. лв. ще е увеличението за специализираната извънболнична помощ, с 3 млн. лв. ще е по-голям бюджетът за медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лв. повече ще са средствата за стоматологична дейност.

Увеличаването на парите за извънболничната помощ беше сред основните искания и на съсловната лекарска организация и сдружението на общопрактикуващите лекари.

Така резервът на касата от 114.5 млн. лева, който догодина ще е едва 3% вместо досегашните 10%, ще изтънее допълнително заради увеличаването на парите в извънболничната помощ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България