Депутати дават на Конституционния съд трансфера от НЗОК към здравното министерство

Снимка: БГНЕС

60 народни представители от ДПС и Коалиция за България дават текстове от Закона за бюджета на Здравната каса на Конституционния съд. Това съобщи депутатът от БСП и дългогодишен конституционен съдия Любен Корнезов в сряда. Под искането са се подписали 40 народни представители от БСП и 20 депутати от ДПС. На съда се дава текстът, който предвижда трансфер от 100 млн. лева от бюджета на НЗОК към бюджета на здравното министерство.

“Противоконституционно е тези пари да се вземат от държавата, всъщност да се конфискуват бих казал тези пари на българските граждани, които са определени за тяхното здраве. Това противоречи на редица текстове от конституцията, включително и член 52, където се има предвид, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, включително и чрез осигуровките, които плаща той, респективно работодателите", каза Корнезов. Той допълни, че разпоредбата противоречи и на целите на правовата и социалната държава.

Подобен трансфер има за втора година в бюджета на НЗОК. През 2011-та трансферът на касата към здравното министерство е 340 млн. лева и също беше дълго коментиран. Тази практика беше въведена по идея на финансовия министър Симеон Дянков, а целта е да се пестят средства на държавния бюджет като здравното министерство се субсидира с пари от здравни вноски за дейности, които са за здравноосигурени пациенти.

Критиците на тази практика посочват, че по този начин се опорочава здравноосигурителният модел, тъй като няма гаранции, че парите от здравни вноски се дават само за здравноосигурени пациенти.

И тази година здравният министър Стефан Константинов заяви в парламента, че не иска този трансфер, но тогава трябва средствата да му се осигурят от държавния бюджет.

Корнезов изрази възмущението си от изказване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, че “БСП започва да превръща Конституционния съд в изтривалка“. Повод за изказването на Борисов бяха събраните подписи отново от БСП и ДПС за даването на пенсионните промени на Конституционния съд.

“За пръв път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд, недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка. Това е българският орган, който бди за спазването на конституцията“, заяви Корнезов.

Той посочи, че може да не е съгласен с едно или с друго решение на съда но дълбоко уважава тази институция и всеки един съдия.

Споделяне

Още по темата

Още от България