Депутати дават на прокуратурата Богоев и Велчев заради скандала с детската болница

Ако парламентът не реши, депутатите от опозицията сами ще сезират прокуратурата да разследва действията на министъра на здравеопазването Славчо Богоев и финансист №1 Милен Велчев заради проекта за строеж на нова педиатрична болница в София.

Според временната парламентарна комисия, създадена по случая, одобреният от правителството проект е икономически неизгоден за България. Затова тя предлага Народното събрание да задължи правителството да го изтегли, както и да сезира главния прокурор.

Изводите на комисията бяха представени в четвъртък от председателя ѝ Борислав Китов от БЗНС-НС. Докладът е подписан от представителите на всички парламентарни групи, само от ДПС са изразили особено мнение, но без да го приложат писмено. От НДСВ отказаха да участват в комисията при създаването ѝ в края на юли т.г.

Според проекта, договора за който правителството внесе за ратификация в парламента, 80% от средствата за строежа се отпускат като кредит от австрийската банка Австрия Кредитанщалт. Тя е определила и изпълнителя - виенската фирма "Вамед Инженеринг". Българската страна пък дава от бюджета 15% от общата сума - 42.7 млн.евро.

Парламентаристите ще търсят отговорност от двамата министри, защото техните подписи фигурират под договора с австрийската банка.

Пламен Кенаров от ПГ "Народен съюз", член на комисията заяви, че става дума за лични интереси на тесен кръг от хора. Имена не бяха назовани, защото липсвали доказателства.

Неофициално отново бе лансирана версията за интереси на премиера Сакскобургготски в конкретния случай.

В доклада се казва, че от стенографския протокол от заседанието на Министерския съвет е видно, че проектът за болницата е бил приет само защото министър-председателят е казал "подкрепяме". Как са гласували останалите членове на МС остава неизвестно, се посочва още в доклада.

Членовете на комисията се оплакаха, че разследването им е било възпрепятствано заради отказ за съдействие от страна на шефката на бюджетната комисия Нина Радева, от министъра на икономиката Лидия Шулева и отчасти на Милен Велчев, който е отказал да предостави едно писмо.

Изпълнителната власт не е защитила държавния интерес, а по-скоро е обслужила схемата, зададена от австрийската банка и фирмата "Вамед Инженеринг", е един от основните изводи в доклада.

В него се посочва, че цената на проекта е необосновано висока и не става ясно как е изчислена.

В първоначалния вариант се предвиждало освен педиатрична болница със 150 легла, да бъде изградена и инфекциозна болница с 300 легла. Впоследствие второто лечебно заведение отпада, но общата сума на проекта не намалява. Пламен Кенаров от Народен съюз определи това като пример за корупционна практика.

Според депутатите, е нарушен законът за обществените поръчки, законът за международните договори, законът за устройство на териториите, както и Конституцията. Не е спазено задължението парламента да дава съгласие за начало на преговорите, констатира Теодора Константинова от ОДС.

Пред комисията Милен Велчев признал, че финансови институции като Европейската инвестиционна банка и Световната банка предлагат по-изгодни условия за подобни проекти, но преговорите с тях изисквали и повече време. Велчев не е успял да даде смислен аргумент защо България толкова е бързала при сключването на контракта и не е избрала по-изгодна за страната оферта.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?