Депутати: Двата законопропекта за вероизповеданията могат да бъдат обединени

Снимка: бТВ

Пресичане на всякакви възможности за радикализация и политизация на религията – това е декларираната основна цел на двата законопроекта, по които паралелно работят от една страна ГЕРБ, БСП и ДПС и "Обединени патриоти" – от друга.

"Ние искаме да се разглеждат двата законопроекта едновременно – има интересни неща в закона на ВМРО, които могат да намерят място в бъдещите промени", каза в студиото на бТВ депутатът от БСП Стоян Мирчев.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" отбеляза, че от миналата есен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е провеждал консултации със службите и ангажираните институции по отношение на текстовете и едва при разговорите с финансовото министерство станало ясно, че има и друг проект – на ДПС, който сега се внася от ГЕРБ.

"Този законопроект решава някои проблеми на мюсюлманското вероизповедание – издръжката, най-вече. Той не решава проблемите на вероизповеданията, свързани с радикализацията и политизацията", категоричен беше той.

Веселинов все пак призна, че в голямата си част двата законопроекта казват едно и също, но посочи, че, например, финансирането на вероизповеданията в проекта на ДПС не повтаря точно съотношението от последното преброяване заради поставен лимит. Има и разминаване по линия на даренията за религиозните структури.

Според Мирчев проектът на националистите е просто по-разширен и в хода на дебатите и след становищата на вероизповеданията ще се търси възможност за комбиниране на текстове.

Споделяне

Още по темата

Още от България