Депутати и магистрати оказвали натиск върху Кушлев

Депутати и магистрати оказвали натиск върху Кушлев

Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Яне Янев обяви в четвъртък, че бивши министри, депутати от предишния парламент, които са и в този, както и действащи магистрати са оказвали пряк натиск върху председателя на комисията за отнемане на незаконното имущество проф. Стоян Кушлев и на нейни членове.

Затова Янев ще изиска от органа и от председателя му конкретна информация и имената на висшите държавни чиновници и след като данните бъдат проверени от компетентните органи, информацията, която не е секретна, ще бъде оповестена. Янев допълни, че освен бивши министри и действащи магистрати, сред лицата интерес към дейността на органа имал и бивш областен управител.

Депутатът уточни, че е научил за оказвания над Кушлев натиск още преди днешното заседание, на което бе представен отчет за дейността на ръководения от професора орган през миналата година. Според Янев представители на комисията често били обект на натиск, дори била "изградена цяла система" за това. Той съобщи, че нейни членове са получавали обаждания и "покани за обеди и вечери".

"Кушлев ме увери, че лично той през последните седем-осем месеца е пътувал само от работното място до дома си и обратно и не е провеждал никакви нерегламентирани работни обеди и вечери", посочи Янев.

На въпрос дали след проверката на сигналите от Кушлев, ще бъде поискана процедура за сваляне на имунитета на въпросните депутати, Яне Янев посочи, че първо трябва да се направи сериозна проверка.

По време на откритата част от заседанието на парламентарната комисия Кушлев съобщи, че са отнети 33 имота, придобити от престъпна дейност. В момента се водят 158 дела за имущество на обща стойност 153 млн. лева. За пореден път професорът настоя да бъдат увеличени правомощията на ръководения от него орган, като до отнемане и запор на имущество да се стига и без осъдителна присъда.

В момента комисията "Кушлев" внася искания за запор на имущество само при внесен обвинителен акт и започва дело по отнемане само при влязла в сила присъда. Тромавата процедура вече бе разкритикувана от Брюксел и е част от предстоящите реформи на правителството, които обяви преди дни правосъдният министър Маргарита Попова.

Кушлев настоява още да бъде разширен кръгът от престъпления, които влизат в правомощията на неговата комисия. Като пример той посочи незаконната търговия с археологически ценности зад граница и лица, натрупали средства с компютърни престъпления, както и други.

Кушлев посочи още, че иска комисията му да има право да отнема имущество на лица, "които водят престъпен начин на живот, но това не може да бъде доказано". Това предложение обаче предизвика недоумение сред депутатите.

Парламентарната антикорупционна комисия е разгледала и сигнал за корупция в БНТ. Той е за състоянието на националната медия в края на втория мандат на нейния генерален директор Уляна Пръмова. По случая Янев е изискал необходимите документи от БНТ и е възложил пълна проверка на институциите по компетентност.

Злоупотребите са свързани с Националния филмов център, както и със Студията за телевизионни филми. В сигнала се твърди, че БНТ нарушава собствения си правилник и са констатирани нарушения при дебютни проекти. Имало и нарушаване на решение на Управителния съвет на телевизията във връзка с пускане в производство на три дебютни игрални филма. В сигнала фигурирали имената на бивши и сегашни служители на националната телевизия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?