Депутати и партийни лидери изтъкнаха заслуги за освобождаването

В изявления, декларации и интервюта политици и депутати изтъкнаха заслугите на различни български институции за успешния завършек на осемгодишната сага с българските медици в Либия. В декларация от трибуната на Народното събрание председателят му Георги Пирински заяви, че щастливата развръзка е станала благодарение „на обединените усилия и солидарността на държавните институции, неправителствени организации, медии, световноизвестни личности, водещи специалисти и не на последно място - на парламентаристи от всички краища на света”.  

„У нас дългогодишните търпеливи усилия на българската дипломация и на държавните органи се съчетаха с нарастващата активност на гражданското общество, на формираните граждански инициативи, намерили изява чрез активната роля на медийната общност”, отбеляза още Пирински.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък изпрати поздравителна телеграма до френския президент Никола Саркози. В нея Борисов напомня, че още преди да бъде избран за президент, Саркози е обещал Франция да се ангажира с каузата. Борисов изказва благодарности и на съпругата на френския президент Сесилия Саркози, както и към всички французи.

„Ето един пример как общите усилия и членството в ЕС спасиха шест невинни живота”, каза евродепутата и секретар на БСП Кристиан Вигенин след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

По думите му от случая трябва да се направят два извода. „Дано този случай бъде добър урок за българската дипломация, така че оттук нататък нещо подобно да не се случва никога вече на български гражданин, където и да се намира по света”, посочи  Вигенин. „Когато една кауза не е само на една отделна партия, когато е национална кауза, когато се превърне в европейска кауза, успяваме”, допълни той.

Според Вигенин разрешението на казуса с медиците е отнел повече време от преговорите за членство в ЕС. „Сигурно развръзката нямаше да бъде толкова положителна и бърза, ако ЕС чрез всички свои институции не беше се ангажирал да работи по разрешаването на случая”, допълни още той.

От името на Демократи за силна България (ДСБ) председателят на партията Иван Костов е изпратил благодарствена телеграма до семейство Сесилия и Никола Саркози. В нея се изразява благодарност и признателност за личния принос и ангажираност на френския президент и неговата съпруга с каузата на невинно осъдените български медици. 

Иван Костов е изпратил благодарствени телеграми и до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, до комисаря по външната политика Бенита Фереро-Валднер, до Тони Блеър, до американския президент Джордж Буш, до германския канцлер Ангела Меркел и до португалския премиер Жозе Сократиш.

Бившият министър на външните работи Надежда Михайлова, по чието време започна драмата с медиците, заяви, че през последните 8 години са били положени много усилия за освобождаването им. На въпрос дали тези години биха могли да бъдат по-малко от 8, тя отговори, че начинът, по който медиците бяха задържани и цялата история на тези години показва, че това е било политическа акция на либийското ръководство, чрез която е направен опит Либия да извлече определени финансови и политически ползи.

По думите ѝ за вземането на заложници информация, ако изобщо е могло да има, би могла да бъде само от разузнаването. Няма как дипломати да знаят, че се вземат заложници, каза Михайлова. Оттам нататък ние успяхме да освободим 17 от задържаните, а защо не бяха пуснати останалите - отговор може да дадат само либийците, както и защо те са се оказали най-подходяща мишена за подобна акция, посочи тя.

„Аз не мога да допусна, че е имало било министър, било министър-председател или президент, който да не е опитал да помогне, ангажиментът на всички беше много сериозен”, подчерта тя. „Не бива да се свеждат нещата единствено до финансовата страна на въпроса”, посочи Михайлова. Попитана защо не беше сред посрещачите на медиците на летището днес, тя каза, че не е важно кой ги посреща, а важното е, че сме ги посрещнали.

От своя страна лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски отбеляза заслугите на сегашното и предишното правителство, на чието бе председател, като най-допринеслите институции у нас за успешния завършек на процеса.

Според националния омбудсман Гиньо Ганев тепърва трябва да се разгледа въпросът за компенсациите на медиците от страна на българската държава съобразно законодателството и моралната страна на въпроса. Това е нещо, което тези хора заслужават, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?