Размириците около парламента в нова светлина:

Депутати или гард от НСО са счупили прозорци на евакуиращия ги автобус

Засилват се подозренията за умишлена провокация на полицията към протестиращите

Народни представители са чупили прозорци на злополучния бял автобус, с който трябваше да бъдат евакуирани от блокирания парламент през нощта на 23 юли. Това става ясно от видеокадри, разпространи в интернет, и последвалото разяснение на столичната полиция в понеделник. Новите факти допълнително задълбочават съмненията, че въпросната акция е била замислена да провокира допълнително напрежение и да се стигне до насилие и ексцесии, за да може след това протестът удобно да бъде обявен за "агресивен", "окървавен" и пр.

Кадрите показват драматичната ситуация около Народното събрание (НС) малко след 22 ч. миналия вторник. Два часа преди това протестиращи обсадиха парламента, където депутати от три комисии заедно с трима министри, експерти и други служители обсъждаха бюджетната актуализация. Около 22 ч. бял автобус, натоварен с депутати, се насочва към северната страна на НС, близо до храм "Св. "Ал. Невски", където протестиращите са най-много и застанали най-плътно. Те успяват да спрат автобуса и той се връща обратно в НС, след сблъсъци между полиция и протестиращи, бой, окървавени глави, контузени крайници, летящи камъни, счупен прозорец на автобуса.

Впоследствие всички прояви на насилие бяха приписани на протестиращите, а счупените прозорци на автобуса трябваше да внушат, че гражданите са търсили умишлено физическа разправа с политиците.

От кадрите на видеото се вижда, че единият от прозорците на автобуса рязко полита навън в момент, когато в близост до него няма няма протестиращи, а също така не се забелязва ясно и предмет, който би могъл да е хвърлен към него. Вместо това се вижда как полицейски щит разбива отвътре няколко прозореца на автобуса.

СДВР излезе в понеделник със съобщение по повод разпространеното видео и неофициалната информация в медиите, че МВР потвърждава, че някои от стъклата действително са счупени отвътре, тъй като били спукани и можело да паднат върху главите на возещите се вътре народни представители.

В автобуса имало само депутати, возени от полицай и пазени от един гард на НСО

СДВР потвърждава и неофициалната информация на Mediapool от четвъртък, че в автобуса не е имало полиция и че депутатите от БСП и ДПС са били сами, придружавани от един единствен град на НСО.

"По време на инцидента на столичния площад "Александър Невски" на 23 юли в автобуса не е имало служители на МВР с изключение на шофьора, който го е управлявал. След връщането на автобуса в охранявания периметър на зоната за сигурност на Народното събрание, в него са открити камъни и павета. Всички останали детайли и подробности за случилото се са обект на проверка и изясняване от Софийска районна прокуратура. До този момент СДВР не е разпространявала друга официална позиция по този инцидент", гласи съобщението на полицията.

То на практика потвърждава информацията, публикувана от Mediapool още миналата седмица, че мъжката част от депутатите в автобуса лично са държали щитове на прозорците, за да предпазват себе си и колегите си от хвърлените камъни. Депутати твърдят, че когато се качили в автобуса, щитовете били сложени до прозорците.

Защо вътре не е имало полицаи, не е ясно.

Най-голямата загадка – защо автобусът отиде при протестиращите

Засега обаче най- неясната и спорна част от злополучната евакуация е, защо автобусът е потеглил към пл. "Ал. Невски", където бе най-многолюдната част от протеста и следователно рискът от сблъсъци и провокации е бил най-голям. Депутати от БСП и ДПС разказаха пред Mediapool, че е имало предварително одобрен с МВР и НСО план за евакуацията им, различен от този, който се реализира впоследствие. Автобусът е трябвало да излезе от охранявания периметър откъм Софийския университет и да продължи по Цариградско шосе, след като два кордона полицаи са му отцепили маршрут по бул. "Цар Освободител" към "Орлов мост", изолирайки протестиращите към БАН. Вместо това, за изненада и на политиците в автобуса, и на гражданите отвън, автобусът се минава на "тур за овации" (по думите на преживелия лично събитията министър Хасан Адемов) точно там, където са се събрали най-много протестиращи.

Битката на полицията за разчистване на път на автобуса продължи близо час, като през това време той направи пълна обиколка на храма и се върна в изходна позиция зад парламента. Повечето стъкла бяха счупени, като това даде основание на вътрешния министър Цветлин Йовчев да обяви, че подчинените му са станали обект на агресия от протестиращите, а не обратното.Любителските кадри, показващи разбиването на някои от прозорците, бяха качени в мрежата за видео споделяне Youtube през уикенда и бързо добиха голяма популярност. В клипа се редуват кадри от сблъсъците между протестиращи и полиция край храм-паметника "Св. Ал. Невски" във вторник вечерта с части от обръщението на лидера на БСП Серегей Станишев към симпатизантите му, събрали се на Бузлуджа.

"След като в нощта на вторник срещу сряда агресивни протестиращи държаха 120 заложници, мятаха камъни, счупиха автобус и търсеха сблъсъци с полицията, много хора ми се обадиха с думите: "Стига търпяхте това безобразие! Да пренесем Бузлуджа в София!"..."Много беше съблазнително и ние да блокираме столицата, но ние сме различни – не търсим агресия и конфронтация с никой наш сънародник", заяви Станишев пред червените симпатизанти на Бузлуджа.

Вътрешната комисия ще зададе въпроси на министър Цветлин Йовчев

Още миналата седмица депутати от БСП и ДПС заявиха пред Mediapool, че приемат поведението на вътрешния министър Цветлин Йовчев или за проява на некомпетентност, или за провокация. Ако се предположи, че наистина умишлено са търсени насилие и кръвопролития, това означава, че някой съзнателно е изложил на риск живота и здравето и на гражданите, обсадили парламента, и на политиците, използвани като "жива стръв" за провокации от страна на множеството.

Mediapool запита представители на БСП дали са получили обяснения от министър Йовчев. Темата е била обсъждана на заседанието на Националния съвет на БСП в петък.

“И Атанас Мерджанов, и Корнелия Нинова и Румен Петков му зададоха доста резонни въпроси, но Йовчев започна да се оправдава. Не обясни нито как е избран маршрутът, нито защо така са пришпорили излизането, а не са чакали по-късни часове, нито защо ГЕРБ отказаха да излязат с нас. Нямаме усещане, че сме получили задоволителни отговори”, коментираха от левицата.

Според тях твърдението на МВР, че се очаквала атака на парламента от пристигащи от провинцията протестиращи, е несъстоятелна и се лансира само, за да се спаси Йовчев от критики за неадекватните решения на полицията.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира миналата седмица: "На практика анализът не беше грешен, но тактическият план за извеждане на депутатите не сработи 100%". Той допълни, че в анализа се съдържала информация, която не може да бъде оповестена на този етап".

В отговор на въпрос на Mediapool депутати от вътрешната комисия заявиха в понеделник, че темата ще бъде обсъждана и в парламента. Към министър Йовчев, който е бил пряко отговорен за работата на кризисния щаб, създаден заради обсадата на НС на 23 юли, ще бъдат поставени редица въпроси.Формално разговорът във вътрешната комисия в сряда няма да бъде оформен като изслушване. Заседанието е предвидено като представяне на ръководството на МВР и приоритетите, които си е очертало.

“След като чуем приоритетите на господин Йовчев и се запознаем с неговия екип, най-естественото място, където да се зададат въпроси и да се получат отговори за нощта на вторник срещу сряда миналата седмица, е именно вътрешната комисия. Така че най-вероятно ще има и разговор за станалия известен “бял автобус”, заяви пред Mediapool председателят на комисията Атанас Мерджанов (БСП).

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза също се интересува от отговорите на министъра. Неговият колега Мехмед Атаман пък отклони въпроса на Mediapool, защото първо поведението на депутатите трябвало да се обсъди в парламентарната група и след това да се вземе политическо решение.

От левицата обясниха неофициално, че няма да спестят острите въпроси на Йовчев. “Имаме право да знаем какво се случва и защо имаме усещането, че министър в наш кабинет работи срещу нас”, твърдят неофициално депутати, според които до изслушване в пленарна зала по темата няма да се стигне, но вътрешната комисия “все е нещо”.

“Едва ли ще се пренесе напрегната атмосфера от пленума в края на миналата седмица, но не можем пък да се правим, че нищо не се е случило”, уточниха депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?