Депутати искат информация от службите на САЩ и Великобритания по "Петролгейт"

Депутатите от комисията "Петролгейт" ще поискат от службите на САЩ и Великобритания информация имат ли данни за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин. Искането ще бъде отправено чрез външно министерство, стана ясно при поредното заседание на комисията.

Вече пети месец тя разследва информацията от иракският вестник "Ал Мада", който публикува списък на партии и фирми, получавали петрол срещу политическа подкрепа от режима на Саддам Хюсеин и в който списък фигурираше БСП.

По повод на същата информация и разразилите се скандали, че режимът на бившия диктатор е използвал програмата на ООН "петрол срещу храна", международната организация също назначи комисия, която да разследва злоупотребите с програмата.

Миналата седмица комисията изпрати писмо до министъра на външните работи Соломон Паси с молба да поиска по официален път наличната архивна информация от правителството на Ирак за български лица, фирми и организации, финансирани от предишния режим. Тогава Асен Агов от ОДС предложи, ако е необходимо, външно министерство да командирова свой представител в Ирак, за да донесе документите. Той поиска още българската мисия в ООН да вземе данните от извършваното от ООН проучване на корупционни механизми, които са действали при размяната на петрол срещу храни и хуманитарни помощи.

На днешното си заседание депутатите от "Петролгейт" решиха още да поискат от вътрешният министър Георги Петканов информация за разработки на службите по разследването на комисията.

За пореден път не се проведе дискусия по същество. Този път причината бе, че Агенцията за финансово разузнаване не е готова с поисканата от комисията информация, обясни на депутатите председателят Борислав Ралчев. Той оправда агенцията, че депутатите ѝ дали много малко време и затова още не е готова.

От БСП заседанието уважиха единствено Любомир Пантелеев и Михаил Миков, които дори не са членове на анкетната комисия.

До момента, заради съпротивата на БСП и ДПС, както и с тихата подкрепа на НДСВ, комисията почти няма реално свършена работа и е далеч от каквито и да е категорични доказателства, че социалистическата партия е финансирана от Саддам. Депутатите обаче се натъкнаха на достатъчно данни в разработки на службите за бизнес контакти с режима на бившия диктатор на бизнесмени, близки до "Позитано" 20, които подхранват съмненията за контрабанден износ на оръжие срещу петрол от Ирак.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?