Депутати искат Първанов да се яви пред "Петролгейт" на 1 април

Президентът Георги Първанов да бъде изслушан на 1 април от комисията "Петролгейт", предлагат двама от членовете ѝ - Тошо Пейков от НДСВ и Димитър Абаджиев от ОДС. Денят не е избран заради празника на шегата, а защото следващия четвъртък е поредното заседание на анкетната комисия, която разследва дали БСП е финансирана от режима на Саддам Хюсеин.

В предложението си до председателя на анкетната комисия Борислав Ралчев двамата депутати посочват, че президентът Георги Първанов трябва да бъде изслушан в качеството му на бивш председател на ВС на БСП в периода 1997-2001 година. Според публикацията в иракския вестник Ал Мада, през 1998 г. БСП е получила подкуп от 12 милиона барел петрол от режима на Саддам срещу подкрепа.

Първанов да бъде питан ще предостави ли на комисията кореспонденцията на БСП с иракския диктатор и неговата партия БААС, а също и дали в нея се съдържа искане за финансиране на БСП и подкрепа, предлагат депутатите.

Настоява се президентът да отговори дали е запознат и със съдържанието на нотата на британското посолство от 12 април 2000 г., в която се съобщава за социалисти, които търгуват с оръжие и петрол с Ирак в нарушение на ембаргото на ООН.

Поведението на БСП по скандала е глупаво, а те имат най-голям интерес да си изчистят името, смята бившият директор на НСС ген. Атанас Атанасов. В списъка на Ал Мада не пишеше Атанас Самсарев, а Българска социалистическа партия, припомни Атанасов в интервю за радио "Свободна Европа". По думите му това означава, че Саддам е разрешавал да се дават комисионни чрез прословутите купони, със съзнанието, че ги дава на БСП.
Споделяне

Още от България