Депутати искат президентът да свика КСНС за датата за изборите

Депутати искат президентът да свика КСНС за датата за изборите

Отцепниците от БСП в парламента, които се нарекоха "прогресивни социалисти", настояха президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), на който да бъде обсъдена датата на предстоящите догодина избори за депутати.

В началото на седмицата държавният глава обяви, че ще назначи изборите за 28 март. Това е първата възможна датата за провеждането на вота. Мандатът на 44-ия парламент изтича на 26 март. Според Конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, т.е. до края на май. По закон вотът трябва да се проведе в почивен ден, но практика е това да става в неделя. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им.

Радев реши предварително да обяви, че ще насрочи изборите за 28 март, след като миналата седмица говорителят на ЦИК Таня Цанева допусна възможността вота да бъде отложен. Държавният глава обаче показа, че няма такива намерения.

"Датата на изборния ден не може да бъде насрочена, без да се отчетат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели", каза депутатът Красимир Янков.

Според него само така следващият парламент ще бъде и истински легитимен. По думите му пандемията е сериозна заплаха за цялото население на страната, което я превръща в риск за националната сигурност и за това темата трябва да бъде обсъдена на КСНС.

Преди ден и лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова държавният глава да свика КСНС. "Не е редно толкова важна тема да се дискутира през медиите, нито пък да е еднолично решение. Това е несериозно. Провеждането на изборите в условия на пандемия означава, че този процес вече засяга националната сигурност. Затова ние от "Воля" смятаме, че е редно темата да бъде обсъдена на заседание на КСНС. Всичко друго е политиканстване и наддаване кой може да покаже по-голям инат. Това не е държавническо поведение, нито отговорност към българските граждани", каза той.  

Споделяне

Още от България