Депутати искат разработките "Кантора" и "Юриста" в комисията "Петролгейт"

Национална служба "Сигурност" да предостави разработките "Кантора" и "Юриста" на комисията "Петролгейт" предлагат депутатите Тошо Пейков от НДСВ и Никола Николов от СДС. Мотивът е, че в представения доклад на НСС липсва информация за две дела - за обектова проверка "Юриста", прераснала по-късно в дело за оперативна разработка "Кантора".

Двамата депутати предлагат също да бъдат поканени за съвместно изслушване посочените в нотата на британското посолство от 2000 г. във връзка с ембаргото срещу Ирак - Атанас Самсарев, Димитър Събев от консорциума "Чавил" и лицата, посочени като участници в консорциума - Димо Кръстинов, Чавдар Чернев, Атанас Ангелов и ръководството на "Петрол".

В огласената от Тошо Пейков нота са посочени имената на бившия ни посланик в Сирия и Йемен Атанас Самсарев и партньора му Димитър Събев.

Те работели съвместно с близките до т.нар. "генералско движение в БСП" Чавдар Чернев (бивш шеф на Софийската полиция, когато зам.вътрешен министър е ексшефът на разузнаването в Държавна сигурност о.з. ген. Любен Гоцев) и Димо Кръстинов. В справката се споменава консорциума "Шавил", но всъщност става дума за фирма "Чавил". Тя е създадена през 1992 г. от Чавдар Чернев и бившия външен министър Виктор Вълков.

В този кръг, според източници, цитирани в медиите, е Венцислав Кънев - бивш посланик в Ливан и спряган за бъдещ посланик в Сирия.

Пред комисията Самсарев заяви, че не сключвал сделки с иракчаните, а само водил преговори. Той отрече да е финансирал БСП и се обяви за разсекретяване на доклада на НСС.

Чрез "Сапфир" и "Елмаз 24" Самсарев поддържал връзки със сириеца Джамал Шалал, който искал доставка за резервни части за танкове Т-55, става ясно от нотата на англичаните. В отговор българинът изпратил оферта от Русия, която да бъде предадена на иракчаните.

Според британците, Самсарев е уредил сделка с електронно въоръжение за Ирак и Либия. Стоките са били доставени от фирма със седалище в Холандия, но оборудването е произведено в България. Според публикация в "Монитор" става дума за технология, използвана за шпиониране срещу НАТО.

Британците съобщават още, че Самсарев е поискал от Урук в Багдад информация за техните изисквания за машинни инструменти с компютърен контрол на номерата, включително изискванията за обучение.

"Разбираме, че на Самсарев е била предоставена информация за наличен незаконен иракски суров петрол, дизелово и друго гориво. Лицето, предлагащо тази информация, се подозира в търговия с оръжие и се смята, че има добри контакти в Багдад", пишат англичаните през 2000 г.

Според публикация в "Капитал" веднага след сигнала на британците НСС е образувало дело за проверка "Юриста". То е за Петър Петров, който става съдружник на сина на Самсарев във фирма "Сапфир" ООД през 1997 г. на мястото на Венцислав Кънев. След събирането на достатъчно данни е образувано делото за обектова разработка под кодово име "Кантора".

Миналата седмица Тошо Пейков и Димитър Абаджиев от ОДС предложиха и президентът Първанов да бъде питан дали е запознат с нотата на посолството на Великобритания, в която се съобщава за социалисти, които търгуват с оръжие и петрол с Ирак в нарушение на ембаргото на ООН.

В четвъртък се очаква комисията да реши дали да покани президента Георги Първанов, или пък да отиде при него. Шефът на комисията Борислав Ралчев заяви, че все още комисията не е гласувала дали Първанов да бъде източник на информация по разследването на твърденията за финансиране от режима на Саддам Хюсеин на БСП. Тогава Първанов е бил лидер на социалистите - според публикацията в иракския вестник Ал Мада, през 1998 г. БСП е получила подкуп от 12 милиона барел петрол от режима на Саддам срещу подкрепа.

Споделяне

Още от България