Депутати искат Станишев да спази задълженията си за Комисията по досиетата

Депутати искат Станишев да спази задълженията си за Комисията по досиетата

Депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, доминирана от управляващите, решиха да сезират премиера Сергей Станишев да изпълни законовите си  задължения и да предостави необходимата сграда и техническо оборудване на Комисията по досиетата. Освен това министър-председателят ще трябва да докладва на народните представители за изпълнението на закона. В сряда членовете на вътрешната комисия приеха отчета за първите сто дни от работата на осветяващите аналите на бившата ДС.

В закона за досиетата е записано, че  правителството се задължава да осигури сграда за нуждите на комисията до 31 март т.г. Заради тези наглед битови проблеми, някои заинтересовани властници, дърпащи конците в спец службите, „легитимно” оправдаха неизпълнението на друг законов срок - 18 август,  докогато единадесетте държавни институции, притежаващи документи на бившата ДС, трябваше да ги предадат на комисията.  

Преди месец стана ясно,че президентът, вътрешният и външният министри оказват огромен натиск за ревизия в закона за досиетата, според която архивът на ДС да си остане на управление във ведомствата, съхраняващи го в момента. От друга страна се настояваше сериозно да се ограничи кръгът на лицата, чиито досиета се вадят, под претекст, че осветяването им “заплашва националната сигурност”.

Представители на комисията по досиетата неведнъж са изразявали притесненията си, че липсва механизъм за контрол върху папките на ДС, докато са на съхранение в отделните ведомства. Архивът се съхранява основно в МВР, Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба. Последните съмнения за “боравене” с архива преди предаването му на комисията възникнаха около папката “Гоце”, съдържаща данни за принадлежността на президента Първанов към ДС.   

Все пак в края на юни правителството демонстрира „добра воля” и  „предостави” два етажа от сграда на ул.”Врабча”. От Министерството на правосъдието обаче възразиха, с настояването всички помещения там да се дадат на Софийския административен съд, който заседава в една зала под стълбището в Съдебната палата.

В сряда председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че  скоро няма да може да се настанят на „Врабча”. Един от предоставените етажи там се ползва от Агенцията за чуждестранна помощ, която в момента разпродава имуществото си на търг. Другият етаж се ползва от БЗНС на Георги Пинчев, който обжалва в съда решението за предоставянето му комисията по досиетата. Делото е насрочено за януари 2008 година.

На въпрос дали се саботира работата на комисията, Евтим Костадинов посочи, че "започвам да мисля в тази посока". Той многозначително добави: "Санитарите не ги обичат много". От думите му стана ясно, че все още няма отговор от правителството на искането за сграда в района на 4-и километър в столицата.

Костадинов е уверен, че комисията ще успее да провери за принадлежност към ДС кандидат-общинските съветници. До момента заявления за проверка са подали само социалистите и ДСБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?