Депутати изчисляват колко ядки са "изхрупани" с полетите на Авиоотряд 28

Парламентарното разследване за полетите кабинета "Борисов" стигна до кетъринга

Депутати изчисляват колко ядки са "изхрупани" с полетите на Авиоотряд 28

Парламентарното разследване на полетите на кабинета "Борисов" с правителствения авиоотряд и военните самолети и хеликоптери окончателно зацикли в дребнотемие и "жълтении", които удобно могат да бъдат ползвани от медиите преди лятната новинарска суша и подхващането на любимата тема за "депутатското кюфте". Поредното заседание на временната комисия, оглавявана от депутата от "Атака" Венцислав Лаков, се спря върху скъпия кетъринг, сервиран в правителствените самолети и по-специално върху това по колко ядки са били консумирани.

Комисията е установила, че пътуващите в някои полети на Авиоотряд 28 са изяждали по килограм ядки на час, съобщи Лаков, без да е ясно по какъв начин тези "изчисления" подпомагат разследването.

Депутатът даде за пример полет на 26 март 2011 г. със самолетът "Фалкон" по маршрут "София-Варна-Бургас-София". Тогава кетърингът за полета е 311 лева и 42 стотинки. На борда са били Бойко Борисов, Симеон Дянков, Нона Караджова и петима души охрана.

За този полет са поръчани 200 грама суров бадем, 500 грама печен бадем и 550 грама печен лешник.

Тоест общо 1250 грама ядки са изхрупани по време на полета, разясни Лаков.

На 7 март 2011 година пък по маршрут София-Сараево е летял тогавашният външен министър Николай Младенов. Полетът е бил два часа и 20 минути, а кетърингът е на стойност 355 лева и 33 стотинки. В Сараево се наложило допълнително зареждане за 340 лева и 82 стотинки.

Тогава са поръчани 1000 грама печен бадем и още 1000 грама печен лешник.

Министър Николай Младенов е изхрупал два килограма ядки за малко повече от два часа, обясни депутатът Лаков.

По време на полет на 9 ноември 2011 година по маршрут София-Дамаск-Сана с Николай Младенов на борда пък кетърингът е 579 лева, а самият полет струва 25 231 лева.

Според справката са поръчани 1200 грама печен бадем, 950 грама печен лешник. Алкохолът на борда е бил 20 шишета уиски по 50 грама, две водки, 12 джина и един бейлис.

"Малко попрекалихме с ядките, чесън ли да ядат, шкембе чорба ли", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

Лаков подмина забележката и аргументира сериозността на разкритието си със смущаващата скорост, с която се унищожавали ядките ядките - килограм на час.

"Един вид летяща фуражомелка", разясни Лаков.

Той предложи следващия път комисията да направи експеримент дали може да се справи с един килограм лешници и един килограм бадеми.

Във вторник Лаков бе поканил в комисията бившия военен министър Аню Ангелов, но той не се яви.

За участието си в парламентарната комисия депутатите получават по 5% над основната им заплата, която е около 2400 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?