Депутати на крайнодясната гръцка "Златна зора" ходят въоръжени в парламента

Депутати на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" ходят въоръжени в парламента, съобщава гръцкото издание Нюз ин. В отговор на тази практика депутатът от управляващата партия Нова демокрация Фотини Пипили с писмо до председателя на парламента Евангелос Меймаракис иска цялостна забрана на носенето на оръжие. В писмото си Пипили отбелязва, че "парламентът е застрашен", а влизането с оръжие в институцията е "оскърбително".

Забраната на носенето на оръжие се подкрепя от членове на партиите, част от коалиционното правителство на Нова демокрация - ПАСОК и Демократичната левица, както и от Коалицията на радикалната левица СИРИЗА. От пет месеца е в сила устна забрана на председателя на парламента да се ходи с оръжие в сградата, но въпросът ще бъде поставен на обсъждане.

Пред телевизия Мега депутатът от СИРИЗА Петрос Тацопулос заявява, че се опасява от въоръжен инцидент в парламента с участие на представители на "Златна зора", повечето от които са "психично нестабилни".

Преди дни депутат на "Златна зора" се опитал да влезе с пистолет в парламента, а в отговор на въпрос на полицай за оръжието той заявил "Държа го, за да може ако някой ме закача, пръв да го изям аз".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани