Депутати най-сетне с достъп до разследването на смъртта на двамата служители в разузнаването

Повече от два месеца след като бе сформирана тричленна работна група от вътрешната комисия в парламента, която да се запознае с хода на разследването на смъртта на двама служители на Националната разузнавателна служба (НРС) от края на миналата година, прокуратурата реши да ги допусне до материалите по делата, съобщиха източници на Mediapool в понеделник.

На 15 ноември 2006 г. в кабинета му в сградата на НРС бе открит трупът на началника на архива на службата Божидар Дойчев със смъртоносна огнестрелна рана. Месец по-късно също с куршум в тялото бе намерен в база на разузнаването в провинцията техническият служител Иван Раков. 

И двата случая бяха обявени от НСР за самоубийства по лични причини. Директорът на службата Кирчо Киров бе викан пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, за да обясни случаите, но той не даде задоволителни отговори, за да разсее съмненията в обществото, че смъртта на двамата слружители не се дължи на нещастни случаи.  

Сформирана бе работна група да проучи фактите около двата инцидента, но тя на няколко пъти получи отказ да се запознае с материалите с мотива, че прокуратурата е независим орган, който не подлежи на парламентарен контрол и че делата са на етап разследване. 

Депутатите от вътрешната комисия решиха да повикат главния прокурор Борис Велчев да обясни защо не се дава разрешение на тримата депутати, членове на работната група. Без да се налага изслушване, Велчев е подписал заповед, с която членовете на групата и председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров ще могат да се запознаят с материалите по разследванията в кабинета на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски.   

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?