Депутати още спорят как да разрешат на чужденци от ЕС да купуват земя у нас

Въпреки уверението на депутати пред европосланици в понеделник, че най-късно до декември ще бъдат направени всички конституционни промени във връзка с членството ни в ЕС, и този вторник комисията за промени в Конституцията само спори и не реши как точно да формулира текста, позволяващ закупуването на земя от чужденци от страни-членки на ЕС.

В началото на тази седмица председателят на комисията Камелия Касабова беше категорична пред европейските посланици, че България трябва да направи тези промени в Конституцията и те трябва да са готови до подписване на договора за присъединяване към съюза. Като аргумент за това тя е посочила, че има поети ангажименти на България към ЕС, които рефлектират и на конституционно ниво - свободно движение на хора и капитали, промени, свързани с предоставяне правото на чужденци да купуват земя, както и уреждане на активното и пасивно избирателно право.

Крайният срок е март, заяви неотдавна и евроминистърът Меглена Кунева.

Във вторник след близо двучасово обсъждане на конкретния текст за земята, комисията за подготовка на предложения за промени в конституцията успя да стигне до два варианта, отнасящи се до продажбата на земя на чужденци.

Първият "разрешителен" вариант, подкрепян от левицата и от Касабова, гласи, че чужденци и чужди юридически лица от страни-членки на Европейския съюз могат да придобиват право на собственост върху земя при условия и по ред, определени със закон.

Вторият вариант, за който настояват ОДС, СДС и част от НДСВ, забранява на чужди физически и юридически лица да придобиват право на собственост освен при наследяване по закон като се указва, че тази забрана не се отнася за чужденци от страни-членки на ЕС.

Според експерти, европейското законодателство не толерира забранителни разпоредби. Становището им е, че да се въвежда сега конституционно ограничение за придобиване на земя е рисковано.

Депутатите обаче ще вземат окончателно решение на следващото заседание на комисията идния вторник. Стана ясно, че специален текст за земеделската земя в основния закон няма да има.

По време на дискусията Борислав Ралчев от НДСВ изтъкна, че според действащия закон чужди граждани купуват земя на българска територия като се представят за юридически лица и така се заобикаля конституцията. "Дори и терористи могат да си купят къща в България," заяви Ралчев.

Сегашният текст в Конституцията гласи: "Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай те следва да прехвърлят собствеността си. При определени със закон условия, чужденците и чуждестранните юридически лица могат да придобиват право на ползване, право на строеж и други вещни права."

Отпадането на забраната е свързано с поет от България ангажимент по глава "Свободно движение на капитали" от преговорите с ЕС. Ангажиментите предвиждат от 2005 г. чужденци да имат право да купуват земя за първо жилище, за административни нужди, както и когато са самонаети фермери. Промяната в основния закон за отпадане на забраната трябва да бъде приета към 2005 г. Поетите от България ангажименти предвиждат гратисен период от 7 години, след пълноправното членство на страната в ЕС, преди отменянето на забраната през 2014 г.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?