Депутати оспориха ефективността на завишените наказания за отвличане

Депутати оспориха ефективността на завишените наказания за отвличане

Парламентът прие в сряда на първо четене промените в Наказателния кодекс (НК), внесени от правителството, с които се увеличават наказанията за редица престъпления, включително за отвличания и посегателства срещу представители на властта.

Завишените наказания за отвличане бяха спешно приети от правителството след серията неразкрити отвличания, повечето от които завършиха с освобождаването на похитения срещу огромен откуп, но и със смърт на бизнесмен и със все още неоткрит друг предприемач. А предлаганите по-тежки санкции за посегателство срещу представители на властта пък бяха извикани от зачестилите случаи на побои и саморазправи със служители на реда.

Депутати от БСП и ДПС оспориха ефективността на предлаганите промени, сред които рецидивът при отвличане се наказва с доживотен затвор, както е при убийство, извършено с особена жестокост. От опозицията обявиха, че няма да подкрепят промените в НК.

На първо четене бе вкаран и текст на Яне Янев (РЗС), според който гласуването от депутат с чужди карти в парламента се наказва със затвор до три години.

Депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков обяви от трибуната, че промените няма да намалят отвличанията и дори по-лошо, след като наказанието за отвличане и убийство се изравнява, става по-голяма възможността отвлеченият да бъде убит, за да бъде заличен като свидетел.

Извършителите на престъпления не се страхуват от завишените наказания, защото знаят, че няма да бъдат разкрити, каза язвително Миков и обяви, че промените се правят, "за да се плашат гаргите".

Според Христо Бисеров от ДПС се предлагат немотивирани наказания и като такива той посочи превишаването на пределите на неизбежната отбрана, при престъпленията по непредпазливост, при средна телесна повреда. Той също посочи, че не може наказанията при отвличане да са равни на тези за убийство.

От ГЕРБ обещаха текстовете да бъдат прецизирани между първо и второ четене. Депутати от управляващата партия увериха, че вече се формира комисия за изработване на нов Наказателен кодекс, но това ще отнеме поне година-година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България