Депутати от "Атака" отричат, че ще правят съюз с Бареков

Конфликтът им с НФСБ бил "огромен" – между русофили и русофоби, но това не пречи на коалицията

Волен Сидеров и Николай Бареков на форум на европейските консерватори в София. Сн.: БГНЕС

"Атака" не се готви да напуска "Обединени патриоти" (ОП) и няма да прави предизборен съюз с Николай Бареков, заяви депутатът от партията Станислав Станилов в четвъртък, коментирайки поредния шумен скандал в коалицията, провокиран от амбицията на атакист №1 Волен Сидеров да води листа на евроизборите. Към момента обаче Сидеров и депутатите му не признават публично това да е причината за последния конфликт. Преди ден лидерът на "Атака" обяви коалиционния си партньор Валери Симеонов (лидер на НФСБ) за "соросоид" и "джендър", а депутатите от НФСБ снеха доверието си от Сидеров като шеф на парламентарната група на "Патриотите" и поискаха той да подаде оставка от поста.

Не е ясно обаче дали това ще се случи, като се има предвид, че третата партия в коалицията – ВМРО, засега пази неутралитет.

Впоследствие от "Атака" окачествиха поведението на НФСБ като "проява на лош вкус", а различията между двете партии определиха като между русофили и русофоби, което обаче не пречело на коалицията и управлението.

В началото на седмицата Сидеров призна желанието си да оглави евролистата на ОП и дори заяви, че настоящият евродепутат от групата на консерваторите Николай Бареков му отстъпил това право. ВМРО и НФСБ обаче не споделят въжделенията на Сидеров, а Валери Симеонов каза, че ОП няма да се коалират с Бареков.

Лидерът на "Атака" отвърна на удара като първо спря партийната телевизия "Алфа", а после излъчи в ефира ѝ слайдове с нападки срещу Симеонов. Като претекст обаче използва съвършено друг повод – това, че вицепремиерът и лидер на НФСБ подкрепя независимостта на украинското православие от Русия. Сидеров се придържа към позицията на Кремъл, че това ще доведе до разкол в православието, а тъй като именно това искал Сорос, Валери Симеонов бил "соросоид" и освен това "джендър".

В четвъртък Волен Сидеров замина на Кишинев, където се провежда форум на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) и там "Атака" официално ще подаде документи за членство в организацията, в чието ръководство е Бареков.

В същото време депутатът от "Атака" Николай Александров определи изявленията на коалиционните си партньори от НФСБ като "проява на лош вкус". Пред репортери той коментира, че причина за кризата в отношенията между двете партии е позицията на вицепремиера Симеонов за статута на украинската църква.

"Винаги войните в световен мащаб са се водили поради две причини - религия и ресурси. Не може така лесно да се заиграват с религиозните карти, разберете! Не отива, на когото и да е, било то редови депутат, вицепремиер или премиер, да го прави толкова с лесна ръка", каза Александров.

Противоречията между "Атака" и НФСБ са принципни, но няма да повлияят на стабилността на правителството, увери проф. Станислав Станилов, депутат от "Атака".

"Между "Атака" и НФСБ има дълбоки и огромни различия - те са русофоби, ние сме русофили. Това е ясно. Това, обаче не касае нашето коалиционно споразумение. Ние не сме казали, че ще решаваме този проблем в коалицията. Той не може да бъде решен", каза той.

"Атака" не се готви да напуска ОП и няма да прави предизборен съюз с Николай Бареков, допълни Станилов.

"Няма коалиция с Бареков. Бареков е човекът от консервативно-реформиския алианс, който покани "Атака" да кандидатства за членство в този алианс. Той покани и НФСБ и ВМРО да се кандидатират, ако искат. Никъде не е казано, че ще имаме обща листа с Бареков и че Бареков ще бъде кандидат", изтъкна Станилов.

Спирането на програмата на партийната телевизия "Алфа" и излъчването на кратки съобщения на черен фон бе определено като "добър журналистически похват".

Предишната вечер Волен Сидеров коментира пред БНТ, че телевизията не е спирала, надписът е вид телевизионно излъчване.

"Валери Симеонов закрива и разкрива автокефални църкви като дискотеки в Слънчев бряг - това вече е недопустимо", каза още Сидеров по повод подкрепата на вицепремиера за независимостта на Украинската православна църква.

"Да всяваш разкол в църквата е типичната соросова работа. Нека да се поправи - да каже няма да правя разколи в църквата, няма да се меся... министър-председателят също му направи бележка", допълни Сидеров.

Преди ден Валери Симеонов каза, че ще съди Волен Сидеров за клеветите. Освен това смята, че причина за кризата е искането на Сидеров да води евролистата на ОП. Симеонов допусна, че ОП няма да се явят заедно на евроизборите, поне що се отнася до участието на "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България