Депутати от БСП искат изслушване на шефа на ДАНС заради незаконно подслушване

Върнал ли се е ДАНС към практиката на ГЕРБ за нерегламентирано подслушване на политици и общественици, питат Кадиев и Свиленски

Депутати от БСП искат изслушване на шефа на ДАНС заради незаконно подслушване

Депутатите от БСП Георги Кадиев и Георги Свиленски поискаха председателя на ДАНС Владимир Писанчев да бъде изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите. Поводът е изтеклата в медиите справка на ДАНС за срещите на общинския съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет Орлин Алексиев с политици, съдии и бизнесмени.

Кадиев и Свиленски също фигурират в справката с разговорите с Алексиев. Общинският съветник от ГЕРБ нашумя неотдавна след като беше свързан от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров с открития кокаин във Франция, скрит в гуми от участие в ралито Париж – Дакар. Последва акция на МВР и прокуратурата в Столична община, Общинска банка и автосервиза на Алексиев, но до този момент срещу него няма повдигнато обвинение.

Кадиев и Свиленски искат отговор от Писанчев дали е достоверна публикацията във faktor.bg за справка на ДАНС за проследяване и подслушване на Орлин Алексиев и лицата, с които той е водил разговори.  

"Ако е достоверна, настояваме г-н Писанчев да отговори как е изтекла поверителна справка и не е ли това контролирано изтичане на информация от ДАНС с цел публична атака срещу определени политици и общественици. В тази връзка, възможно ли е определени лица умишлено да са скрити от обхвата на обявяване и цитиране в справката, сред които например бившият премиер г-н Бойко Борисов?“, питат Кадиев и Свиленски.

Депутатите искат отговор на въпроса кой е разпоредил проследяване и подслушване на споменатите в справката лица, има ли разрешение от съдия и разпореждане на прокурор или "ДАНС се е върнал към лошата практика на предното правителство на нерегламентирано масирано подслушване на политици и общественици".

Кадиев и Свиленски питат още дали ДАНС подслушва тях и семействата им откакто са избрани за депутати с цел да бъдат контролирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България