Депутати от БСП внесоха проект за връщане на тютюнопушенето в заведенията

Снимка: БГНЕС

Предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места са внесли в сряда деветима народни представители от БСП. Още при приемането на рестрикциите в Закона за здравето в мандата на ГЕРБ, лидерът на социалистите Сергей Станишев обещаваше в разговори с ресторантьори и хотелиери, че ако БСП вземе властта, ще отмени забраната. Това залегна и в предизборните обещания на левицата.

Под промяната, която все още не е публикувана на сайта на парламента, са се подписали Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов.

Проектът предвижда да се върне пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали), в нощни заведения, в игрални зали и казина, както и на стадионите и в зали на летищата.

Собствениците на заведения до 70 кв. м да решават дали да са за пушачи или непушачи. Собствениците на по-големи заведения вероятно сами ще решават каква зона да обособят за пушачи, макар че вносителите обсъждат вариант и разпределението да е 50:50.

Залата за пушене трябва да е с плътни стени и врати, с вентилационна система, с обозначителни надписи за недопускане на младежи под 18 години и за нея да се уведоми районната здравна инспекция, предвиждат корекциите. Ако едноличен търговец не уведоми здравната инспекция, е предвидена глоба от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв. На фирмите нарушители ще се налага санкция от 5000 до 10 000 лв, а при рецидив - 10 000 до 15 000 лв.

Пушачите, които нарушават забраната, ще бъдат глобявани с от 400 до 800 лв., предвижда проектът.

Не е ясно дали парламентът ще събере мнозинство за вдигане на пълната забрана за пушене в заведенията. Инициативата на депутата от левицата Спас Панчев отпреди десетина дни бе посрещната с изненада от повечето му колеги. ГЕРБ заявиха, че няма да я подкрепят, "Атака" са "за", а БСП и ДПС твърдяха, че ще гласуват по съвест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?