Депутати от ГЕРБ следят изкъсо за гласуване с чужди карти

Депутати от ГЕРБ следят изкъсо за гласуване с чужди карти
Починът на новото мнозинство да се изкорени практиката на гласуване с чужди карти набира все по-голяма скорост и размах. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи в четвъртък нарушителите да бъдат глобявани с по 200 лева. Повод за това стана разкритие на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ, че четирима депутати от опозицията не са присъствали в пленарната зала при гласуването на отчета на ДКСИ, но вотът им бил отчетен от системата.

Иванов посочи провинилите се поименно:Румен Петков, Румен Овчаров и Михаил Миков от БСП и Касим Дал от ДПС.

Иван Костов заяви, че Синята коалиция ще предложи промяна в правилника, където да залегне санкцията от 200 лева при гласуване с чужда карта. Той настоя четиримата депутати да бъдат наказани.

Юнал Лютфи (ДПС) обаче попита дали само народните представители от БСП и ДПС са отсъствали в момента от зала.

Само преди два дни лидерът на РЗС Яне Янев съобщи, че следващата седмица ще предложи промени в Наказателния кодекс, според които депутат или общински съветник да може да лежи и в затвор до 6 години, ако използва картата на свои колега.

С оглед затягане на дисциплината в сайта на Народното събрание ежемесечно се публикуват имената на депутатите, които са отсъствали от заседания без основателна причина. Засега нарушителите са основно от опозицията.

От левицата коментираха пред Mediapool, че мнозинството "издребнява“ и заради липса на "по-съществени законодателни инициативи“ депутатите от ГЕРБ се вживяват в ролята на парламентарни "шерифи", които лично дебнат за нарушения.

"Едва ли това е най-важното в момента“, смятат от опозицията, като посочиха, че вече втори месец от началото на новия парламент депутатите нямат работа и се занимават с изслушване и приемане на доклади от държавни органи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?