Депутати от Германия и Великобритания призоваха за пакт за приятелство

Британският депутат Том Тъджънтхет и германският му колега Норберт Рьотген

Великобритания и Германия трябва да сключат пакт за приятелство, за да бъдат затвърдени силните двустранни връзки след Брекзит. Това заявиха британският депутат Том Тъджънтхет и германският му колега Норберт Рьотген, цитирани от ДПА.

"Смятаме, че е време за германско-британски договор за приятелство, който да урегулира засиленото сътрудничество и да затвърди нашите общи ценности, политиката в културната и образователната сфера и, да, нашите двустранни отношения", написаха двамата депутати десноцентристи в статия за лондонския в. "Таймс" и германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Този договор трябва да бъде допълнение към бъдещите британски отношения с Европейския съюз, посочват двамата политици.

Тъджънтхет, представител на управляващата във Великобритания Консервативна партия, е председателят на комисията за външна политика на парламента в Лондон. Рьотген, представител на германския Християндемократически съюз, ръководи съответната комисия в Бундестага.

Двамата признават "разминаването в гледните точки" за Брекзит, но допълват, че сега, когато Великобритания напусна ЕС, е време да се продължи напред. Политиците от ХДС многократно са изразявали съжаление за Брекзит, докато британските тори в голямата си част подкрепиха решението за излизане от Евросъюза, което бе взето на референдума през 2016 година.

"Увеличаването на служителите в нашите посолства и поставянето на по-голям акцент върху културните и образователните програми на институции като "Гьоте-институт", Британския съвет и Германската служба за академичен обмен също могат да променят тона", посочват двамата. Те отбелязват, че министрите от двете страни вече няма да имат редовни контакти в Брюксел, както преди, което според тях е още един довод в полза на предлаганите инициативи.

Тъджънтхет и Рьотген отбелязват общите интереси във външната политика. "Нашите две страни бяха заедно по всеки един важен международен въпрос, като се започне от този за международната търговия и се стигне до иранското ядрено споразумение. Признаваме, че живеем на един и същ континент и споделяме едни и същи ценности, което прави нашата сигурност неделима", пишат те.

Споделяне

Още от Европа