Депутати от левицата обвиниха Церовски в използване на МРРБ за бизнес интереси

Депутатът от левицата Николай Камов обвини регионалният министър Валентин Церовски, че масово назначава във ведомството си на високи постове хора, чийто бизнес е пряко свързан с новите им държавни отговорности.

Понятие като конфликт на интереси изобщо не съществува за министър Церовски, обяви лидерът на ПД "Социалдемократи" на брифинг в парламента в сряда.

По думите на Камов, фирми на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра Цветен Боев са пряко заинтересовани от поръчки, които министерството възлага по заем от Световната банка. Зам.министър Валери Николов пък участва до назначаването си във ведомството със своите фирми "Омекс"ЕООД, "Аргус"ООД и "Ековит" ООД в изпълнението на договори за създаване на кадастрални карти, финансирани от Световната банка.

За ликвидиране на уранодобива в България, за което се отпускат средства по програма ФАР, една и съща българска фирма в комбинация с германска печели всички търгове, включително и този за оценка на собствената си дейност, каза още Николай Камов. Той посочи, че конкурентна фирма в писмо от декември 2003 г. до министъра отбелязва, че в т.нар. къса листа на кандидатите са включени заинтересовани фирми и има очевиден конфликт на интереси.

Сравнителна таблица за проведените търгове по процедурите за дигитализация и анализ на кадастралните планове показват, че предишният екип на ведомството с 1.3 млн.лв. е покрил 70 хил.хектара площ по кадастъра. След смяната на екипа с този на Церовски, са изразходвани 2.075 млн.лв., с които са покрити едва 44 хил. хектара, допълни Камов.

Николай Камов бе сред депутатите инициатори за създаването на временната комисия, която ще проверява как регионалното министерство е усвоявало средствата от предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Предложението на Камов и негови колеги от ПГ "Новото време" бе да се провери само периодът на управление на НДСВ, в който в МРРБ се смениха министрите Костадин Паскалев от левицата и Церовски. По инициатива на НДСВ обаче срокът на проверката бе удължен с още 2 години и ще обхване периода от 1999-та досега.

Ако временната парламентарна комисия излезе със становище, че няма злоупотреби в министерството, ще предоставим на главния прокурор документацията, с която разполагаме, заяви независимият депутат и член на ръководството на ПД "Социалдемократи" Марианна Асенова.

Във вторник регионалният министър внесе във временната комисия доклад за дейността на ведомството по европейските фондове. Церовски обяви, че ще потърси съдебна отговорност от политици, които твърдят, че през 2003 г. не са усвоени планираните средства по програма ФАР. Сред тях е и Николай Камов.

Докладът е от 70 страници и обяснява механизма и фактологията от 1999 г. до днес. Цифрите могат да бъдат проверени от националния координатор - министерството на финансите и от Европейската комисия, която контролира усвояването на средствата от фондовете, допълни Церовски.

Той повтори тезата си, че когато в края на 2002 г. е поел регионалното министерство от Паскалев, е установил, че ведомството работи само по една грантова схема от 4 възможни и има 102 индивидуални договори, които са били грешно сключени. Това била причината да подмени голяма част от екипа, който пряко отговаря за усвояването на евросредствата. Само за една година след това хората на Церовски успели да спасят 5 от останалите 6 грантови схеми и сключили 472 индивидуални договора, от които тепърва ще се виждат резултатите.

"Не мога да приема, че тези, които не са си свършили работата, сега ми обясняват как ние не сме усвоили парите. Ние спасихме парите", обяви отново Церовски.

Той напомни, че по времето на предшественика му Паскалев, както и сега, отговорният зам.министър за планирането на средствата по еврофондовете е Хасан Хасан, който е сред най-яростните критици на началника си.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?