Депутати от левицата правят комисия за царските имоти

Във вторник депутати и експерти от "Коалиция за България" се събират на работна среща, за да задвижат идеята за специална парламентарна подкомисия, която да проучи казуса с имотите на премиера Симеон Сакскобургготски. Това заявиха за Mediapool инициаторите проф. Кръстьо Петков и Георги Божинов.

Управляващите обявиха, че връщат имотите на царя, като се позоваха единствено на решение на Конституционния съд, който обявява за незаконно тяхното одържавяване след 9 септември 1944 г. Много юристи обаче посочиха, че е необходим специален реституционен закон, по силата на който да се връщат имоти и не е достатъчно решението на КС. В разследване в. "Труд" дори откри, че Симеон може да си поиска 12 000 декара от Рила с връх Мусала.

Симеон ожени дъщеря си в двореца "Царска Бистрица"

През лятото и проф. Кръстьо Петков лансира идеята си за специална комисия в парламента, която да проучи казуса.

Работната среща ще бъде на експертно равнище. На нея ще бъде представен експертен доклад относно статута и начина на придобиване на царските имоти. Подкомисията към парламента ще бъде сформирана най-късно до края на месеца. Председател ще бъде зам.- председателят на БСП Георги Божинов, а говорител на комисията - червеният депутат Янаки Стоилов. В нея ще влязат само депутати от Коалиция за България. Сред тях са Александър Арабаджиев, Кръстьо Петков, Михаил Миков, Татяна Дончева, Георги Юруков.

Докладът и документите на подкомисията ще бъдат предоставени на всички парламентарно представени политически партии. Ще предложим документацията и на управляващите НДСВ, както и на самия премиер Сакскобургготски, за да видят какви са фактите, заяви Георги Божинов.

Ще проведем разговори и с ОДС, тъй като и те имат сходни идеи за разрешаване на казуса с царските имоти, каза Румен Петков. Това обаче ще стане едва след сформирането на подкомисията, в която участват само членове на "Коалиция за България".

Муравей Радев от ОДС заяви за Mediapool, че напълно подкрепя идеята за подобна подкомисия. Според него обаче освен статута и начина на придобиване на царските имоти, е необходима пълна данъчна проверка на премиера. Като особено важен Радев посочи данък "Смет", тъй като той е по-висок и било възможно премиерът да е бил освободен от данък "Сгради", ако имотът е обявен за културен паметник. Само Столичният общински съвет има правомощията да освобождава от данък "Смет", но и това трябва да се провери, обясни Муравей Радев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?