Депутати от Народен съюз дадоха Мехмед Дикме на прокурор

Депутати от ПГ "Народен съюз" обявиха в сряда, че са сезирали главна прокуратура за действията на земеделския министър Мехмед Дикме и неговите роднини в родната му община Ардино. Те обвиниха Дикме в корупция и заявиха, че освен с документи разполагат и със свидетел, готов да говори пред компетентните органи.

Почти всички обекти за строителство и ремонт в общината се взимат от две роднински фирми на министъра - "Детай", която е на брат му Ахмед Дикме и "Диамант 91" - на балдъзата на министъра, каза депутатът Владимир Джаферов от Демократическата партия.

Човекът, който е готов да свидетелства, е собственик на строителната фирма "Илси", обясни Джаферов. По думите му, тази фирма два пъти е печелила конкурси за обекти в района на Ардино, но Мехмед Дикме е разпореждал на собственика ѝ поръчките да се изпълняват от фирмата на брат му. Сумите по проектите са се превеждали на "Илси", но само проформа са минавали през счетоводството на фирмата и оттам са отивали към "Детай". Джаферов не отговори на въпроса защо собственикът на ощетената фирма е прехвърлял парите.

"Илси" спечелила и конкурс за селскостопански път в с.Падина, за който министърът си поискал подкуп, заяви Джаферов. Собственикът на фирмата Савахартин Дормуш е казал на депутата, че лично министърът му намекнал "да даде нещо". В момента 95 % от строителните работи са изпълнени, но досега на фирмата не е преведена никаква сума за обекта, обясни Джаферов, цитиран от БТА.

Депутатите от Народен съюз индиректно обвиниха земеделският министър и за злоупотреби при разпределението на тютюневите квоти в Пазарджишко. Според сигнал на бившия кмет на града Иван Колчаков, драстично се намалявали квотите за изкупуване на "Бърлей" и "Вирджиния" на фирми с дългогодишна практика на тютюневия пазар, а в същото време са отпуснати 1700 т на две фирми от Ардино, които никога не са се занимавали със земеделие.

Споделяне

Още от България