Депутати от НДСВ оспорват идеята на Герджиков за преместване на парламента

40 депутати от НДСВ се подписаха под искане парламентарният шеф Огнян Герджиков да обясни пред групата на мнозинството едноличната си идея да премести парламента изцяло в сградата на бившия Партиен дом в София. На заседанието на групата на НДСВ във вторник Герджиков трябва да обясни и процедурата и предложените проекти за реконструкция на зала "Света София" в сградата на пл. "Ал. Батенберг" при преобразуването ѝ в пленарна зала.

Инициативата е на Антония Първанова, сред подписалите се са председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев, шефът на външната комисия Венко Александров, депутатите Наско Рафайлов, Снежана Гроздилова, Анелия Атанасова, Анели Чобанова и други.

Искаме да чуем мнението на председателя на парламента и на главния секретар Огнян Аврамов, защото до този момент не сме били информирани, нито сме дискутирали тази тема, каза инициаторката Първанова пред БТА. Не е ясно от къде се финансират проектите, какви са разходите, кой е взел решението за преместването, откога е конкурсът, посочи още тя.

Според Първанова е обезпокоително, че в конкурса са участвали само три фирми. Тя отбеляза, че за други парламенти, като например за германския, са се явили над 1000 фирми.

Обсъдихме с колегите проектите и не чух нито един депутат да се изкаже положително за тези три проекта, виждат ни се твърде постни, неотговарящи на традициите на българския парламент, посочи Антония Първанова. Тази сграда може действително да е тоталитарна, но вътрешната ѝ архитектура е уникална и да се превърне в нещо, наподобяващо кинозала, не е подходящо, допълни тя.

По същия начин стои и въпросът за колите - администрацията води преговори, провежда някакви търгове, а всичко се трупа върху имиджа на депутатите, допълни Антония Първанова.

Споделяне

Още от България