Депутати от РБ искат да внесат предложение за електронното гласуване с ГЕРБ и АБВ

Петър Славов и Мартин Димитров. Снимка БГНЕС

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров ще предложат на парламентарната си група да търси съгласието на ГЕРБ и АБВ за внасяне на съвместно предложение в парламента за въвеждане на електронното гласуване след референдума в края на октомври.

Това обяви в понеделник Славов на среща в Народното събрание с представители на инициативния комитет в подкрепа на електронното гласуване, представляван от Мануела Малеева.

След референдума на 25 октомври, на който гласуваха над 20% от имащите право на глас и повече от половината от тях бяха "за" дистанционното гласуване по електронен път, това е първата среща между представители на партиите и комитет, защитаващ тази теза.

По закон оттук нататък въпросът трябва да бъде обсъден от парламента в 3-месечен срок от внасяне на предложение по въпроса. Затова намерението на Славов и Димитров е до края на годината да бъде внесено такова проекторешение, с което освен подкрепа за въвеждане на електронното гласуване, да се създаде и временна комисия, която да подготви за шест месеца промените в Изборния кодекс за електронния вот.

Двамата депутати заявиха готовност да изтеглят и внесените вече от тях промени в Изборния кодекс, за да бъдат доработени от инициативния комитет. Според Мартин Димитров обаче е хубаво да има депозиран и друг законопроект, освен този, който евентуално ще подготви временната комисия. Той напомни парламентарната процедура, според която ако един закон не се придвижи в комисиите до два месеца, може да влезе за обсъждане в пленарната зала директно и според него е хубаво да имат такава вратичка, ако случайно се стигне до някакво забавяне на бъдещата комисия за подготовка на промените в изборното законодателство.

Съветникът на вицепремиера Румяна Бъчварова по електронното управление Васил Величков препоръча в закона да не се вкарва технология, а тя да бъде описана в наредба.

На срещата беше договорено инициативният комитет също да направи формално предложение до парламента за решение в подкрепа на електронното гласуване, като също дава 6-месечен срок за изработване на законодателните промени.

Антоний Тренчев от Реформаторския блок настоя да се помисли и възможността за "офлайн" гласуване. Абсурдно е да обсъждаме електронно гласуване, но е абсурдно да не обсъждаме проблемите с настоящото хартиено гласуване с индианските нишки и т.н, коментира той.

Мариана Тодорова от АБВ потвърди позицията на партията си в подкрепа на електронното гласуване.

Изгоненият от БСП депутат Георги Кадиев също подкрепи електронното гласуване, но посочи страховете на колегите си в левицата - гарантиране на тайната на вота, сигурността на броенето на резултатите и пренасянето на данни, как се гарантира, че няма да се оказва натиск върху избирателя , а също и улесняването на гласуването на българите зад граница, които отдавна не били ангажирани със случващото се в страната.

Изправени сме пред нещо неизбежно, личното ми мнение е, че електронното гласуване ще се случи рано или късно като остане и възможността за упражняване на вота по традиционен начин, заяви по време на дискусията и зам.-министърът на транспорта Валери Борисов.

Той съобщи, че законът за електронната идентификация, която е част от процеса и за въвеждане на е-гласуване, вече е внесен в Народното събрание и е разпределен в комисии. Така има надежда, че от догодина у нас да започне издаването на електронни идентификатори, които ще са полезни и за електронното гласуване.

Ние, гражданите, явно, ще трябва да упражняваме натиск за приемане на електронния вот, смята Магдалена Малеева от Инициативния комитет.

Споделяне

Още от България