Депутати отхвърлиха удължаването на забраната за продажба на ниви на чужденци

Депутати отхвърлиха удължаването на забраната за продажба на ниви на чужденци

Предложеното от "Атака" удължаване с още седем години на забраната за продажба на земеделски земи на чужденци бе отхвърлено от парламентарната комисия по външна политика в сряда, след като по-рано през деня депутатите решиха поправката да бъде разгледана до края на седмицата.

 

Земеделският министър Димитър Греков коментира пред журналисти, че не е толкова страшно, че от идната година чужденци ще могат да купуват земя. Те и досега са купували, като регистрират дружества в България, каза агроминистърът след заседание на земеделската комисия в Народното събрание.

 

Това не е толкова опасно, но по-опасно е, ако се отвори главата за присъединяването ни към Европейския съюз, защото опасното идва от това, че ще трябва да се преразгледа и онази част за движението на капитали и на хора, заяви Греков".

 

Ние лесно ще защитаваме нашата си земя, но трябва да спрем и свободното си движение в Европа, заяви министър Греков. Той отбеляза, че "земята не може да се изнесе от страната ни и тя трябва да се ползва рационално за земеделски нужди".

 

Председателят на външнополитическата комисия Янаки Стоилов (БСП) коментира, че ако някой говори за удължаване на мораториума върху купуването на ниви от чужденци, който според договора за членство в ЕС изтича в края на 2014 г., исканата промяна трябва да премине през предоговаряне на условията с останалите 27 страни членки, тяхното ратифициране.

 

Той посочи, че и момента у нас има разрешителен режим за придобиване на земя от чужденци. В момента, доколкото знам, няма действащи договори, защото само със закон, приет с мнозинство от две трети от депутатите, може да се допусне от граждани и юридически лица, които не са от ЕС, да купуват земя. Така че ние няма защо да налагаме мораториум върху една забрана, която и сега действа, коментира Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес