Депутати отново се караха за носенето на маски в парламента

"Да дойдат и да ни глобят, ние ще обжалваме в съда"

Пленарното заседание отново започна със спор между депутати относно задължителното носене на маски, тъй като част от тях отказват и това е повод за раздразнение сред колегите им. Подобен скандал имаше и миналата седмица когато депутатът от БСП Валери Жаблянов обвини медиите в "електронен терор" над народните представители задето ги снимат, че не носят маски.  Тогава от столичната РЗИ връчиха на Народното събрание констативен протокол, според който част от депутатите са били без маски в пленарната зала и са нарушили въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки, заради което подлежат на санкции.

Днес отново председателят Цвета Караянчева подкани депутатите да сложат маски на лицата си и припомни, че квесторите са осигурили допълнителни бройки за народните представители, ако случайно те са забравили своите. Въпреки това обаче в залата отново се наблюдаваха депутати без маски.

Депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов поиска от председателя да "предприеме мерки" срещу двама негови колеги, явно демонстриращи нежелание да спазят изискването, визирайки Павел Шопов от "Атака" и Александър Паунов от БСП.

Последва втори призив от Караянчева всички да си сложат маски, който отново не беше чут.

"Всички трябва да бъдем с маски, но не считам, че е редно всяка сутрин заседанието да започва с това някой да излиза от тази трибуна и да преброява колегите, които са без маски. За тази работа си има РЗИ, което следи стриктно и създава необходимите актове. Не е ваша работа непрекъснато да съобщавате кой народен представител е без маска", коментира Георги Свиленски от БСП.

"Освен важността на работата, която вършим тук, важно е и здравето на народните представители и хората, с които те се срещат в избирателните райони. Г-н Паунов и г-н Шопов, моля, сложете си маските", за трети път призова Цвета Караянчева, заканвайки се да сезира здравните власти.

Александър Паунов отказа да си сложи маска и призова ръководството на парламента също да бъде глобено, тъй като не е осигурило необходимата дистанция от над метър и половина, съгласно заповедта на Ананиев.

Според Паунов законодателният орган дори не спада в категорията на обществените места, тъй като има контролиран режим на достъп до сградата.

"Да дойде РЗИ, да ни глоби, ние ще обжалваме в съда", отговори от своя страна депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България