Депутати питаха екоминистъра за италианския боклук, той не знае пътувал ли е за България

Депутати питаха екоминистъра за италианския боклук, той не знае пътувал ли е за България

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви извънредно в парламента, за да обясни пред депутатите за хванатите в Италия 17 вагона боклук, които според италиански медии е трябвало да стигнат до България. Димов не съобщи нищо ново.

"Нямаме информация дали отпадъкът е бил предназначен за България. За този отпадък не съществува информация, не е искано разрешение за железопътен транспорт, не е давано и разрешение", каза той в парламента, като така повтори вече съобщеното през миналата седмица.

На 12 декември се разбра, че италианските власти разследват кой е крайният получател в България на над 800 тона боклук, които бяха хванати в сряда край Милано от италианските карабинери без никакви документи за превоз. За 17-те жп вагона със смесени отпадъци се смята, че е трябвало незаконно да бъдат унищожени или заровени в България. Още тогава Димов обяви, че не е искано разрешение за вноса на това количество отпадъци. Шест дни по-късно екоминистърът продължава да повтаря същото.

По думите му в министерството контролират само документално вноса на отпадъци. Иначе надзорът на трансграничните превози се осъществявал чрез директора на РИОСВ, митническите органи, органите на ГД" Гранична полиция" и на "Пътна полиция", длъжностни лица на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и Изпълнителна агенция "Морска администрация".

"Съгласно Закона за управление на отпадъците при констатиране на нарушение на регламент или незаконни превози отделни контролни органи са упълномощени да налагат санкции", каза министърът.

Димов беше повикан в парламента по настояване на БСП, които поискаха да разберат и защо властите не са дали информация на в. "Капитал" относно фирмите, които внасят отпадъци у нас. Било им отказано искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Изпълнителната агенция по околна среда, защото според директора на ИАОС тези данни не са от обществен интерес.

От отговора на Димов по този казус се разбра, че тази информация не изисквала нотификация, а вносителите просто изпращали годишна справка в министерството.

"Ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата"

След обяснението на Димов лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че изводът е: управляващите нямат информация или я крият. Според нея "някой изкарва много пари от това, а българският народ се трови".

"Какво разбрахме от отговорите на министъра на околната среда и водите? По конкретния случай – за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че е схема на италианската мафия и че е предназначен за България. Отговорът на българското правителство е: "МОСВ не е давало разрешение и италианците не са ни уведомили". Господин министър, вие не попитахте ли италианската страна, след като прочетохте тази тревожна информация? (...) Не, българското правителството и българското министерство не са проявили никаква инициатива - ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след обясненията на Димов.

Според нея от обяснението за отказания достъп до информация се разбирало, че "българското правителство и министърът не знаят на колко фирми са дали разрешително да внасят боклуци, какво количество са разрешили и къде се намира то".

"Говорим за официални данни. Тъй като министърът ни информира, че има регламент да не надвишаваме половината от капацитета на България при вноса на такива отпадъци и че това всичко минава през неговите ръце. В същия момент ни казва: "Не знам на колко фирми съм разписал, какво количество съм разрешил и не знам къде се намира този боклук в България". Вие, уважаеми колеги, благодарите на министъра за "свършената работа" – това сериозно ли го правите?", каза тя.

В ГЕРБ останаха доволни от обясненията на Димов и благодариха на БСП

От ГЕРБ пък обявиха, че "трябва да сме непримирими към всякакви форми на нергламентирани практики по изгаряне на отпадъци". Шефката на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева от ГЕРБ дори благодари на БСП, че предизвикали "изслушване по тази актуална и изключително важна и вълнуваща всички нас и обществото тема".

"Става въпрос за притеснения, свързани със средата, в която живеем. Въпросите, касаещи околната среда, стават все по-значими и чувствителни за обществото и няма как да не е така, защото те са пряко свързани със здравето на хората", каза тя.

Според Василева екоминистърът представил информация, свързана и с конкретния повод за разискванията и по политиките, провеждани от МОСВ. Тя дори му благодари за данните, които изнесъл.

"Мисля, че много важен акцент в това беше и стремежът да се съблюдава законодателството от гледна точка на йерархията на управлението на отпадъците, прилагането на най-добрите практики и най-добрите налични техники с цел да повишим процентът на предотвратяване образуване на отпадъците, рециклиране и повторна употреба. Това е фокусът, върху който трябва да насочим усилията си", заяви Василева.

Според нея рисковете от изгаряне на отпадъците са свързани с потенциално замърсяване на въздуха. "В този смисъл трябва да бъдем абсолютно непримирими към всякакви форми на нерегламентирани практики. Това включва и нерегламентирано депонирано, нереглемантирано внасяне и изгаряне на отпадъците", каза още Василева.

"Що се отнася до изгарянето - мисля, че всички ние сме наясно с факта, че това е възможност, която допуска европейското законодателство. Възможност за генериране на електро и топлоенергия. То трябва да става само и единствено при съблюдаване на най-строгите изисквания и прилагане на най-строгите стандарти", каза Василева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България