Депутати плашат Плевнелиев с импийчмънт

Тя била решена да си търси правата по съдебен ред, Цветанов вече се разграничи от нея и преименува "доноса" в "документ"

Дарин Матов

Близките до ГЕРБ независими депутати, които номинираха Венета Марковска за член на Конституционния съд (КС), може да започнат процедура за отстраняването на президента Росен Плевнелиев от поста му. Според тях той е нарушил конституцията с демонстративния бойкот на клетвата, която Марковска трябваше да положи като конституционен съдия.

В четвъртък, малко след провалената клетва на Марковска и осуетеното и встъпване в длъжност като конституционен съдия, бившият независимият депутат Дарин Матов заяви в парламента пред журналисти, че с акта си президентът не е уважил решението на Народното събрание (НС), с което Марковска бе избрана за член на КС.

Заедно с останалите независими депутати, обявили принадлежност към ГЕРБ - Валентин Димитров, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов - Матов обяви, че ще започнат да събират 48 подписа за питане до КС дали с оттеглянето си по време на клетвата президентът не е нарушил Закона за КС. На церемонията по заклеването не присъства и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който също е упоменат в закона.

Ако "независимата" група събере нужните подписи, може да се стигне до искане за импийчмънт на държавния глава девет месеца след встъпването му в длъжност.

Матов разказа и "драматична" история, в която Марковска му споделила, че смята да подаде оставка веднага след като положи клетва като конституционен съдия.

"Когато се качвахме по стълбите с Марковска, за да се закълне, тя ми каза: "Аз по-добре познавам законите на тази държава и затова съм длъжна да се закълна".

"Аз щях да подам оставка, но след този акт на президента ще си търся правата в съда", заявила тя.

На изричния въпрос кога е воден този разговор - преди или след провала на клетвата, Матов отговори, че се е случило преди.

"Тя ни каза още в коридора, когато се качвахме в КС: "Аз повече от вас знам и познавам законите на Република България, аз не мога да предам тези 127 народни представители – най-много от всички политически сили в парламента, които ме избраха, и вас като вносители – независимите народни представители, аз бях длъжна да дойда и да се закълна. Оттам нататък, спазвайки конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред”, разказа Чукарски.

Според него не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. "Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено”, подчерта Чукарски, който заедно с останалите независими депутати, номинирали Марковска, е декларилал принадлежност към ГЕРБ.

Според него Марковска първо трябва да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка. Чукарски обаче е на мнение, че Марковска има качествата на избран конституционен съдия.

Независимите депутати заподозряха и сценарий, уговорен между Конституционния съд и държавния глава, защото изслушването на кандидатите в Народното събрание беше по азбучен ред, а клетвата не е била и така Марковска е останала последна.

БСП поиска старт на нова процедура за избор на съдия в КС

Депутатите от Коалиция за България ще поискат да започне нова процедура за избор на съдия на мястото на Венета Марковска.

"Въпросът можеше да бъде решен много по-рано, а не с цената на засягане на българската държава", заяви депутатът от левицата Янаки Стоилов, който отби въпроса защо една четвърт от депутатите от неговата група подкрепиха Марковска.

"Категорично Народното събрание трябва да стартира нова процедура за избор на съдия, защото полагането на клетва не е просто церемония, а води до определени последствия. Това се случва и с неполагане на клетва", каза още Стоилов.

Цветан Цветанов се разграничи от Марковска

Пред журналисти в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че няма "компетенцията" да коментира последиците от случая "Венета Марковска оттук-нататък". Той обаче демонстративно се разграничи от нея, като поздрави новите конституционни съдии и акцентира върху кандидата на ГЕРБ Анастас Анастасов.

"Неприятно е това, което се е случило. В днешната ситуация се надяваме на по-бързо решаване на този казус, за да можем действително да се концентрираме върху основните политики, които прави както правителството, така и съответните институции".

Цветанов обяви още, че не е в течение на това, което се е случвало сутринта, и че всъщност журналистите, задавайки му въпроси, го информирали.

Той продължи с коментара си, че от казуса "Марковска" са загубили всички, обаче управляващите са изпълнили максимално препоръките на ЕК. Въпреки редицата изказвания от предишните дни в защита на Марковска, Цветанов днес заяви, че никога не я е защитавал.

Вътрешният министър обаче повтори, че под "доноса" срещу Марковска, който в устата му се превърна вече в "документ", стои фалшиво име, от което следвало, че всеки може да се подпише с чуждо име.

На въпрос дали с действията си президентът Плевнелиев не показва, че работи с доноси, Цветанов отговори да не бъде вкарван в коментари по адрес на президента, защото "всеки ще си изтълкува думите ми и утре ще ме питате защо защитавам Марковска".

Споделяне

Още по темата

Още от България