Депутати поискаха анкетна комисия за мини "Бобов дол"

Стачката в рудника приключи с изплащане на част от дължимите пари и оставка на директора

Снимка: БГНЕС

Да се съберат подписи и да изготви предложение за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва концесията на мини "Бобов дол" и дали има нарушения на трудовото право. Около тази идея се обединиха членовете на парламентарната енергийна комисия, които се събраха на извънредно заседание в петък, за да разгледат случая със стачкуващите три дни под земята работници от рудник "Бабино", които прекратиха в четвъртък вечерта протеста си.

Това стана след като работодателят – "Въгледобив Бобов дол", изплати дължимия остатък от августовските трудови възнаграждения по тъмно и на ръка, за да излязат миньорите от забоите, а директорът на предприятието Красимир Чаврагански подаде оставка. Оттеглянето му на практика обаче е без значение, тъй като той е едноличен собственик на фирмата "Въгледобивна компания", която притежава "Въгледобив Бобов дол", но зад нея всъщност стои скандалния бизнесмен Христо Ковачки.

Паралелно в офисите на концесионера се проведоха срещи със синдикатите по изглаждане на отношенията със стачкувалите работници, изплащането на останалите забавени възнаграждения и ваучери за храна и бъдещото развитие на рудник "Бабино"

"За Министерството на енергетиката и правителството е важна съдбата на всеки един миньор“, каза пред депутатите министър Петкова. По думите ѝ няма деление между миньорите от частните и държавната мини, но в случая с "Въгледобив Бобов дол“ става въпрос за взаимоотношенията между работодател и работници в частна фирма.

Според Петкова проблемът е от преди години, когато е била дадена концесията на рудниците на фирмите на Ковачки без търг. Тя обясни, че няма как държавата да направи отстъпки и да включи ТЕЦ "Бобов дол“ на регулирания електроенергиен пазар, за да получава гарантирани приходи. Такива искания бяха отправени относно топлоцентралата, която също е на Ковачки. "Подобна версия и подобна възможност, мисля че за всеки е ясно, че няма как да стане възможна“, заяви енергийният министър.

На място в рудника, макар и стачката да бе прекратена, остава напрежението около плащането на заплатите и отношението на работодателя към стачниците. Те първоначално бяха заплашени, че няма да получат парите си, но все пак им бе платено. Наложи се обаче синдикатите да уговарят фирмата да не предявява срещу тях искове за понесени по време на протеста щети.

В крайна сметка със съдействието на националния омбудсман бе постигнато споразумение дните на протест в забоите да се броят за платен отпуск.

Очаква се идната сряда в енергийното министерство да се събере работна група, която да обсъди подробно бъдещето на рудник "Бабино", откъдето работодателят искаше да съкрати 650 души, от които 150 са пенсионери, а още около стотина предстои да излязат в пенсия.

Манолова обясни пред журналисти, че и от страна на Министерството на труда и социалната политика, и от Министерството на енергетиката е изразено намерение да се направи всичко необходимо за продължаване на въгледобива в "Бабино". В случай, че това се окаже невъзможно, има съгласие исканията на миньорите, свързани с трудово правните взаимоотношения, да бъдат изцяло удовлетворени, допълни омбудсманът.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов заяви по време на срещата в Бобов дол, че ако се стигне до освобождаване на хора, това се очаква да се случи в периода след 20 ноември до 31 декември.

"След подаването на уведомление от собствениците за 650 човека, ние сме направили план за действия за бюрата по труда в Кюстендил и Дупница. Там има 230 свободни работни места, от които 80 процента съвпадат с длъжности, каквито има и в мините. Ако се наложи сме готови да направим обучение за младежите до 29 години", допълни Николов.

Производството в рудника е преустановено, предстои инспекция за условията в шахтите и доколко са надеждни машините и съоръженията там. Според работниците, участващи в преговорите, демонтажът на част от оборудването е започнал още преди месец, а техниката е стара и неефективна.

Представителите на концесионера на въгледобивното дружество, който е собственик и на ТЕЦ "Бобов дол", работещ само с въглища от мината, обясниха тежкото икономическо състояние на предприятията с ниската изкупна цена на електроенергията на свободния пазар и високите такси при износа, които правят неконкурентни позициите им там.

"Има определени искания към Министерство на енергетиката, които аз изцяло подкрепям, защото е ясно,че в този си вид, при тези условия, въгледобивът е изключително неефективен и каквото и решение да се вземе, то ще бъде временно. При тази цена, която ТЕЦ "Бобов дол" продава електроенергия на свободния пазар – от около 65 лева, никаква сметка не може да излезе. В същото време на регулирания пазар други ТЕЦ-ове продават на 100 и над 100 лева, което е пълно безобразие. Тези хора тук работят в най-тежките условия", коментира Мая Манолова, цитирана от БНР.

Тя заяви, че ще продължи да участва в преговорите с концесионера за запазване на добива в "Бабино".

Омбудсманът посочи, че при нужда всички институции ще съдействат за преквалификация на служителите, които не желаят да останат на работа в рудника.

Манолова коментира още, че от националната инициатива "Великден за всеки" са останали ваучери за храна за над 100 000 лева, които ще бъдат раздадени на миньорите, ако се получи съгласието на инициативния комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?