Депутати поискаха от президента референдум за базите

В документ, обявен като “писмо от интелектуалци”, бивши и настоящи депутати от БСП и “Атака”, поискаха от президента Георги Първанов да поиска провеждането на референдум за разполагането на чужди военни бази на българска територия.

Изпратеното до Първанов писмо, е подписано от бившия президентски съветник и настоящ народен представител от БСП Костадин Паскалев, както и от колегите му парламентарната група на левицата проф. Андрей Пантев, Александър Паунов, Трифон Митев и Златко Златев. Подпис са положили и бившите леви депутати ген. Любен Петров и проф. Огнян Сапарев, както и напусналите групата на “Атака” Стела Банкова и Минчо Христов, както и зам.-председателят на Народното събрание от групата на “Атака” д-р Петър Берон.

Историческата отговорност за последствията от това решение пада върху вашето име и място в българската политика, се казва в писмото.

Авторите на посланието смятат, че така се “създава реална възможност страната ни да бъде използвана за военни удари срещу трети държави и това неизбежно да ни въвлече в бъдещи военни конфликти с всички последици от това".

Те са на мнение, че с разполагането на чуждите военни бази на българска територия се нарушава суверенитета на България и се увеличава опасността от терористични актове срещу наши военни и граждански обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?