След президентския бойткот на Марковска

Депутати предлагат клетвата на съдиите от КС да не зависи от официално присъстващите

Депутати предлагат клетвата на съдиите от КС да не зависи от официално присъстващите

Независимите депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов, които обявиха "принадлежност" към групата на ГЕРБ, предлагат промени в Закона за Конституционния съд с цел да се премахне възможността някой от присъстващите на клетвата на конституционните съдии официални лица да осуетят полагането на клетвата. Предложението е свързано с прецедента отпреди две седмици, когато демонстративното оттегляне на президента Росен Плевнелиев осуети полагането на клетва на избраната за съдия от Народното събрание Венета Марковска.

Чукарски прочете предлаганато от него и колегата му промяна в чл. 6 от Закона за КС, която трябва да гласи:

"Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването му или избирането му. На клетвата присъстват председателят на Народното събрание, президентът и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, като присъствието или отсъствието на който и да било от тях не е условие за валидност на клетвата”.

Чукарски повтори вече известните аргументи на някои юристи и на депутати от ГЕРБ след шокиращия провал на подкрепената от тях Венета Марковска, които са посочени и като мотиви към предложението.

"Присъствието на изброените четирима представители е по-скоро церемониален акт, който в никакъв случай не може да повлияе на валидността на клетвата", се казва в мотивите.

"Текстът, който внасяме, ще бъде гаранция за спазване както на принципа на разделение на властите, така и за невъзможност за злоупотреба с право", се посочва в мотивите.

"Тази промяна ще направи недопустим прецедентът с напускане на клетвата от страна на президента", поясни Чукарски.

"Искаме да затворим вратата, която така широко президентът отвори. Президентът отвори една врата, през която всеки може да се промъкне и всеки може да си тълкува законите както иска. Неявяването на един от четиримата, може да породи това някой да не признае кандидатурата и разделението на властите, каквото има в страната”, коментира другият вносител на предложението Тодор Великов.

По темата за избор на главен прокурор Чукарски не пропусна да отбележи, че в последно време се наблюдавала голяма активност от страна на президента по отношение на този избор.

След като парламентът е избрал Висшия съдебен съвет, отговорността за избор на главен прокурор е на съвета, каза Чукарски.

Споделяне

Още от България